Ένα Πειραματικό Εργαστήριο Προφορικής Λογοτεχνίας με την αφηγήτρια Μάγδα Κοσσίδα της γαλλικής ομάδας Fahrenheit 451 ξεκινάει στις 4 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Fahreneit 451 είναι η θερμοκρασία ανάφλεξης του χαρτιού. Είναι επίσης το διάσημο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Ρέι Μπράντμπερι που εκδόθηκε το 1953 και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Φρανσουά Τρυφώ (1966). Μια σκοτεινή αλληγορία, ένα δυστοπικό μυθιστόρημα για μια εποχή όπου όλα τα βιβλία καίγονται επειδή θεωρούνται αντικοινωνικά και επικίνδυνα για την κοινωνική συνοχή. Ως ύστατη πράξη αντίστασης, κάποιοι άνθρωποι αποφασίζουν να διασώσουν τη μνήμη των βιβλίων απομνημονεύοντάς τα.

Fahreneit 451 είναι τέλος η ονομασία που έδωσε ο Bruno De La Salle, πρωτεργάτης της αναβίωσης της Αφηγηματικής Τέχνης στην Ευρώπη και ιδρυτής του CLIO (Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας) στην ομάδα του, μια ομάδα αφιερωμένη στην τέχνη της αφήγησης που γνωρίζει τρομερή επιτυχία στη Γαλλία.

Η  Μάγδα Κοσσίδα είναι αφηγήτρια. Ζει και εργάζεται στη Γαλλία τα τελευταία 30  χρόνια και συνεργάζεται με το Κέντρο Προφορικής Λογοτεχνίας της Γαλλίας από το 2005. Παραστάσεις της έχουν ανέβει σε θέατρα στο Παρίσι και σε σχολεία της Γαλλίας, με κύριο στόχο την προβολή και αναγνώριση της σπουδαιότητας της ελληνικής γλώσσας, ενώ έχει συμμετάσχει σε όλα τα μεγάλα φεστιβάλ αφήγησης σε Γαλλία, Ελβετία και Ελλάδα. Αφηγείται στα γαλλικά και στα ελληνικά.

Το Πειραματικό Εργαστήριο Προφορικής Λογοτεχνίας που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης είναι η πρώτη «εμφάνιση» της ομάδας Fahreneit 451 στην Ελλάδα. Κεντρική επιδίωξη του εργαστηρίου θα είναι να μάθει τους σπουδαστές πώς να προφορικοποιούν και να αφηγούνται εμβληματικά κείμενα της παγκόσμια λογοτεχνίας και παράδοσης ώστε να μπορούν να τα μεταφέρουν στο ακροατήριο με τρόπο κατανοητό και συναρπαστικό. Με σύνθημα «Home livre, home libre» (Άνθρωπος βιβλίο, άνθρωπος ελεύθερος) η συνεργάτιδα του De La Salle θα προσπαθήσει να εμφυσήσει μέσα μας το πάθος για το βιβλίο και παράλληλα να μας «προικίσει» με τα απαραίτητα εργαλεία κατανόησης, ερμηνείας και αφηγηματικής συμπύκνωσης. Εργαλεία απαραίτητα, όχι μόνο για τους επίδοξους αφηγητές, αλλά και για κάθε άνθρωπο που ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του ως ομιλητής.

Το Εργαστήριο Αφηγηματικής Τέχνης απευθύνεται σε όλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, χωρίς ηλικιακά κριτήρια και χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

Διάρκεια Εργαστηρίου: Νοέμβριος 2016- Ιούνιος 2017  την πρώτη Παρασκευή/Σάββατο/Κυριακή κάθε μήνα

Ημερομηνίες: 4-5-6 Νοεμβρίου, 2-3-4 Δεκεμβρίου, 13-14-15 Ιανουαρίου, 3-4-5 Φεβρουαρίου, 3-4-5 Μαρτίου, 7-8-9 Απριλίου, 5-6-7 Μαΐου, 2-3-4 Ιουνίου

Ώρες εργαστηρίου: Παρασκευή 15:00-19:00, Σάββατο 12:00-17:00, Κυριακή 11:00-15:00 ​

Κόστος συμμετοχής: 120€ μηνιαίως/90€ για φοιτητές, σπουδαστές δραματικών σχολών, κατόχους κάρτας ανεργίας (ΟΑΕΔ)

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι αιτήσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στο [email protected] και είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από:

Σύντομο βιογραφικό με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας
Επιλογή λογοτεχνικού κειμένου γραπτής ή προφορικής λογοτεχνίας (μπορεί να είναι επίσης κείμενο παιδικής λογοτεχνίας ή θεατρικό κείμενο, ή μεγάλο παραμύθι ή μύθος πάνω στον οποίο θέλει κάποιος να δουλέψει.)
Σύντομο κείμενο που εξηγεί το λόγο αυτής της επιλογής.

*Η κα Κοσσίδα μπορεί να προτείνει πιθανά κείμενα σε περίπτωση που κάποιος δυσκολεύεται στην επιλογή, μετά από επικοινωνία μαζί της στο ίδιο mail.

Στο εργαστήριο θα συμμετέχουν έως 15 άτομα

Αφήγηση Έπους «Διγενής Ακρίτας»

Παράλληλα με το εργαστήριο, η Μάγδα Κοσσίδα θα παρουσιάσει μια παράσταση βασισμένη στον μύθο του Διγενή Ακρίτα, όπως αυτός περιγράφεται στην ακριτική δημοτική ποίηση και στο ομώνυμο μεσαιωνικό έπος.

«Κάπου ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, μια ηρωική Ελληνίδα και ένας γενναίος Άραβας αψηφούν το μίσος και τις φυλετικές διαφορές που τους χωρίζουν, αγαπιούνται και αποκτούν ένα γιο, το Διγενή. Αυτή η διπλή καταγωγή δίνει στον ήρωα διπλή δύναμη και διπλή αντοχή να πολεμά την αδικία σε  όποια μεριά κι αν εμφανίζεται, είτε εντός των συνόρων είτε εκτός. Η ζωή και ο αγώνας του Διγενή γίνονται ένα γεφύρι- σύμβολο που ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς».

Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Μάγδας Κοσσίδα με το CLIO και το Fahrenheit 451 και παρουσιάστηκε στην αρχή στα γαλλικά στο Φεστιβάλ της Αβινιόν (2007). Αμέσως μετά το έργο μεταφράστηκε στα ελληνικά και παρουσιάζεται πλέον σε δύο γλώσσες, όπως διπλή υπήρξε και η καταγωγή του ήρωα.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύλληψη-σκηνοθεσία-αφήγηση: Μάγδα Κοσσίδα

Μουσική: Ουρανία Λαμπροπούλου και σαντούρι η Μαρία Καψαλού

Η παράσταση-αφήγηση «Διγενής Ακρίτας» απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά από 10 ετών.

«Διγενής Ακρίτας», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 3418550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 19 Νοεμβρίου, κάθε Σάββατο στις 19:00 (εκτός από 24 & 25 Δεκεμβρίου 2016 και 11 Μαρτίου 2017) . Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10€, μειωμένο 8€. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ιδρύματος, στην ιστοσελίδα www.mcf.gr, στην  Ticket Services , Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), στα καταστήματα Forthnet, στο Seretis travel, Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.