Τις Πέμπτες τα μεσημέρια οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα εργαστήρια συντήρησης και να μάθουν τα μυστικά της συντήρησης από τους ειδικευμένους επιστήμονες

Μουσείο δεν είναι μόνο οι εκθεσιακοί χώροι όπου ο καθένας μπορεί να περιηγηθεί κατά βούληση για να θαυμάσει έργα τέχνης και κειμήλια άλλων εποχών. Είναι κυρίως το επιστημονικό έργο που συντελείται πίσω από τις κουίντες, η μελέτη, η φροντίδα και η αποκατάσταση των έργων τέχνης και κάθε λογής αντικειμένου που σχετίζεται με την ιστορία μας, ώστε αυτό να αποκαλύψει τα μυστικά του και να παραδοθεί κατά το δυνατόν ακέραιο στις επόμενες γενιές.


Μαρμάρινο άγαλμα Αφροδίτης 2ου αι. μ.Χ. (ΕΑΜ 3524). Το άγαλμα βρέθηκε ακρωτηριασμένο στην Ιταλία. Περιήλθε στη Συλλογή του Thomas Hope στις αρχές του 19ου αι. και συμπληρώθηκε από τον διάσημο Ιταλό γλύπτη Αntonio Canova. Το 1924 περιήλθε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από δωρεά του Μ. Εμπειρίκου. Το κεφάλι και το δεξί χέρι είναι συμπληρώσεις του Canova (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Δυστυχώς, για πρακτικούς λόγους, σπάνια μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφτούμε τα εργαστήρια συντήρησης και τις αποθήκες των μουσείων, εκεί όπου οι επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων εργάζονται .

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, θεματοφύλακας εδώ και ενάμισι περίπου αιώνα των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας και ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο, απλώνει το χέρι του στο κοινό και το καλεί να γνωρίσει τα «μυστικά» του. Τι συμβαίνει στα εργαστήρια συντήρησης, όταν οι αρχαιότητες ετοιμάζονται να συναντήσουν το φως της δημοσιότητας στους εκθεσιακούς χώρους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αλλά και να ταξιδέψουν σε μουσεία και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο; Ποιες ειδικότητες συνεργάζονται για τη μελέτη, αποκατάσταση και φροντίδα των αρχαίων που φυλάσσονται στο Μουσείο;

Μέσα από την  δράση Ανοιχτό Μουσείο, από τον Νοέμβριο 2016 έως τον Απρίλιο 2017 οι  επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στα εργαστήρια συντήρησης και να γνωρίσουν σημαντικές πτυχές της επιστημονικής δραστηριότητας του μουσείου μέσα από θεματικές παρουσιάσεις  διάρκειας από μισή έως μία ώρα. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 και θα περιλαμβάνουν επιτόπια παρατήρηση των εκθεμάτων, παρουσίαση με powerpoint, επιδείξεις τεχνικών με χρήση ειδικών επιστημονικών οργάνων, καθώς και επίσκεψη στα εργαστήρια συντήρησης.


Μαρμάρινο άγαλμα του τύπου της μικρής Ηρακλειώτισας με ίχνη πολυχρωμίας. Με ειδική φασματική απεικόνιση (VIL) εμφανίζεται να φθορίζει το αιγυπτιακό μπλέ χρώμα (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).

Οι θεματικές είναι:

Αναζητώντας την αρχική όψη: η αποκατάσταση και η στήριξη των γλυπτών του μουσείου
Πολύχρωμα και επιχρυσωμένα: ο κόσμος των αγαλμάτων αλλιώς
Κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας                          
Ευαίσθητα χρώματα: από τους ξύλινους πίνακες του Πιτσά στις λευκές ληκύθους και τα πήλινα ειδώλια
Η συμβολή των μουσειακών ζωγράφων στην «ανάγνωση» των αρχαιοτήτων
Έτσι ταξιδεύουν: μετακινώντας αρχαιότητες σε όλο τον κόσμο   

Οι τίτλοι των παρουσιάσεων θα ανακοινώνονται κάθε μήνα στην ιστοσελίδα του Μουσείου www.namuseum.gr. Αφετηρία θα αποτελεί κάθε φορά ένα έκθεμα που λειτουργεί παραδειγματικά για το παρουσιαζόμενο θέμα.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης απαιτείται η προμήθεια εισιτηρίου εισόδου στο μουσείο καθώς και η δήλωση συμμετοχής στις Πληροφορίες του μουσείου. Έναρξη δηλώσεων μισή ώρα πριν την παρουσίαση.

Στο πλαίσιο του Ανοιχτού Μουσείου γίνονται επίσης εξειδικευμένες ξεναγήσεις και εργαστήρια εξοικείωσης σε ομάδες φοιτητών στα εργαστήρια συντήρησης και στις αίθουσες μελέτης. Οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές, θα πρέπει να αποστείλουν αίτημα στο [email protected]

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ. 213 2144891, Email: [email protected] , Ιστότοπος: www.namuseum.gr. Ώρες λειτουργίας (χειμερινό ωράριο): Τρίτη-Κυριακή 09:00-16:00 και Δευτέρα 13:00-20:00


Το μαρμάρινο άγαλμα του Οδυσσέα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων εγκιβωτισμένο μέσα στο κιβώτιο μεταφοράς του σε περιοδική έκθεση του εξωτερικού (© TAΠΑ/Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο).