Οι δύο πρώτοι που θα στείλουν μήνυμα με το πλήρες ονοματεπώνυμό τους και την ένδειξη «Πίτες» στο [email protected] θα κερδίσουν από ένα γεύμα για δύο άτομα στο εστιατόριο Αλεξάνδρα από το μενού του αφιερώματος «Ηπειρώτισσα Πίτα» την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου. Οι τυχεροί θα ειδοποιηθούν με e-mail και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το εστιατόριο για την κράτησή τους. Στην προσφορά δεν περιλαμβάνεται κρασί ή άλλο ποτό.

Στα διαμάντια της ηπειρώτικης γαστρονομίας, τις πίτες, είναι αφιερωμένο το πενθήμερο 16 – 20 Ιανουαρίου στη φιλόξενη σάλα και στις κουζίνες του εστιατορίου Αλεξάνδρα

Όποιος είχε την τύχη να δοκιμάσει ποτέ αυθεντική ηπειρώτικη πίτα από τα χέρια ντόπιας νοικοκυράς, έχει να το λέει. Τέτοια συμπυκνωμένη νοστιμιά μέσα στο «ταπεινό» περιτύλιγμα του φύλλου –ανοιγμένου στο χέρι, παρακαλώ-, τέτοια ποικιλία υλικών και συνδυαστική φαντασία δεν έχει ξαναγίνει. Οι «μελετητές» έχουν καταγράψει έως σήμερα διακόσια διαφορετικά είδη.

Διότι στην Ήπειρο τα πάντα, το κρέας, το ψάρι, τα ζυμαρικά, τα χόρτα, τα λαχανικά, δέχονται τον τρυφερό εναγκαλισμό του φύλλου. Αρτυμένα με βούτυρο ή με λάδι ή με συνδυασμό των δύο, ωμά, όπως τα γέννησε η μαμά γη, ή μαγειρεμένα –ό,τι έμεινε από το τραπέζι της προηγουμένης- συνδυάζονται με μοναδική δεξιοτεχνία και εφευρετικότητα για να προσφέρουν μοναδικές γευστικές συγκινήσεις και μια βολική λύση για το φαγητό της οικογένειας στο τραπέζι ή στις αγροτικές δουλειές.

Η Αθηνά Χίττα, καλλιτέχνις- μαγείρισσα, υπεύθυνη της κουζίνας στο ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο, έχει εντρυφήσει στο θέμα ηπειρώτισσα πίτα. Από τα χεράκια της έχουν βγει πίτες αλμυρές και γλυκές, όλων των ειδών: Χορτόπιτα, τυρόπιτα, γαλατόπιτα, πρασόπιτα, λαχανόπιτα, κιμαδόπιτα, ζυμαρόπιτα, κολοκυθόπιτα, κασσάτα  και, βέβαια, κοτόπιτα, που στην Ήπειρο την φτιάχνουν για βασιλόπιτα, της βάζουν φλουρί και την κόβουν ανήμερα του Αγίου Βασιλείου την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Την ερχόμενη εβδομάδα, η Αθηνά Χίτα, θα βρεθεί για ένα πενθήμερο στην κουζίνα του εστιατορίου Αλεξάνδρα στην Νεάπολη για να μας συστήσει συνταγές από τον τόπο της, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων της Αλεξάνδρας.

Από τη Δευτέρα 16 και ως την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου θα μας κερνάει καθημερινά τέσσερις αλμυρές πίτες, κοτόπιτα, λαχανόπιτα, κασσάτα (τυρόπιτα με 40 φύλλα) και αρνίσια κρεατόπιτα, δύο γλυκές, γαλατόπιτα και κολοκυθόπιτα.

Το πλήρες μενού «Ηπειρώτισσα Πίτα»:

• Μεσογειακή Σαλάτα με γαλλικό μαρούλι, ρόκα, κινέζικο λάχανο, τηγανητή φέτα και βινεγκρέτ παντζαριού
• Ποικιλία από ηπειρώτικες παραδοσιακές πίτες:  Κασσάτα, Λαχανόπιτα, Κοτόπιτα, Αρνίσια Κρεατόπιτα

Κυρίως πιάτο (μια επιλογή από) :

• Κρητικά Ζυμαρικά από σκληρό σιτάρι με φρέσκο τυρί κατίκι Δομοκού , ψητή ντομάτα και ρόκα
• Κοτόπουλο με σπιτικές χυλοπίτες, σπανάκι, ψητή ντομάτα και πεκορίνο Αμφιλοχίας
•Χοιρινό με πράσα και σελινόριζα

Για επιδόρπιο:

Ποικιλία από ηπειρώτικες παραδοσιακές γλυκές πίτες: Γαλατόπιτα και Κολοκυθόπιτα

Εστιατόριο Αλεξάνδρα, πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας 8Α και Ζωναρά 21, Αθήνα, τηλ. 210 6420874