Το Αθηνόραμα απένειμε για άλλη μια χρονιά τους Χρυσούς Σκούφους του στα καλύτερα ελληνικά εστιατόρια σε μια «πεντανόστιμη» τελετή με λαμπερούς καλεσμένους

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με ελληνικό άρωμα στα βραβεία και βρετανικές γεύσεις στα πιάτα.

Κέρκυρα και Αθήνα συνέχισαν για τρίτη χρονιά να συγκατοικούν στην κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων αφού το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκαν και φέτος πρώτοι των πρώτων στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο. Επίσης ανακοινώθηκαν τα 34 ακόμη εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων ενώ για πρώτη φορά στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε βραβείο κοινού.

Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με κέφι ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ήταν γεμάτη πινελιές βρετανικού χιούμορ μιας και το γαστρονομικό κόνσεπτ της βραδιάς, το οποίο κάθε χρόνο φέρνει την Αθήνα σε επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις, ήταν αφιερωμένο στη σύγχρονη βρετανική γαστρονομική σκηνή. Οι 280 προσκεκλημένοι απόλαυσαν, αμέσως μετά τις βραβεύσεις, στο δείπνο υψηλής γαστρονομίας της βραδιάς, τις δημιουργίες του Isaac McHale, ενός σεφ που είναι hot όνομα στο Λονδίνο μιας και το εστιατόριο του («The Clove Club») έχει ένα αστέρι Michelin και βρίσκεται στην 26η  θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2017.

Η γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide διένυσε για πάνω από 300 ημέρες 15.000 χιλιόμετρα και 3.000 ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας περίπου 6.000 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες από το βορειότερο άκρο της Μακεδονίας μέχρι τη νοτιότερη ακτή της Κρήτης και από τις παραλίες του Ιονίου μέχρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν σε 24 εστιατόρια, με πέντε από αυτά να αποτελούν νέες εισόδους. Τρία από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν φέτος τους Χρυσούς Σκούφους τους. 10 από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ άλλο ένα χρήσιμο στατιστικό στοιχείο είναι ότι 14 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Επίσης ο Country Business Manager Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, η Commercial Manager της British Airways για την Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία  Φρέντυ Στίαρ, η Market Director Nespresso Business Solutions  Ελένη Μιχοπούλου,  η Head of Marketing της Pernod Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη, η Marketing Manager της Jaguar Land Rover  Σοφία Μητράκη και εκ μέρους του Αθηνοράματος η κα Άννη Ηλιοπούλου.

 Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο γ.γ του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, ο Λάμπης Ταγματάρχης της ΕΡΤ, η Κατερίνα Κοσκινά του ΕΜΣΤ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος,  ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Στέλιος Μάινας, ο Τάσος Ιορδανίδης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Δημήτρης Πιατάς, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Αντώνης Λουδάρος, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Κρατερός Κατσούλης,  η Ιωάννα Παππά, η Λένα Παπαληγούρα, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο Δημήτρης Μάρης η Λόλα Νταϊφά και πολλοί άλλοι.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2017

Etrusco, Κέρκυρα, 16,50/20 και δύο σκούφοι
Funky Gourmet, Αθήνα, 16,50/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Bill & Coo, Μύκονος, 15,50/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος
Squirrel, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
Treehouse, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
Tudor Hall, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος
Water Restaurant, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Ocean, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Santoro, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017

Aleria, Αθήνα, 14,50/20
Bubo, Χαλκιδική, 14,50/20
Elia’s, Σκιάθος, 14,50/20
Ferryman, Κρήτη, 14,50/20
Kenshō, Μύκονος, 14,50/20
Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη, 14,50/20
Μαρίνα, Χαλκιδική, 14,50/20
Μαυρίκος, Ρόδος, 14,50/20
Milos Εστιατόριο, Αθήνα, 14,50/20
Mylos, Σαντορίνη, 14,50/20
Old Mill, Κρήτη, 14,50/20
Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,50/20
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,50/20
Αθήρι, Αθήνα, 14/20
Αλέξης, Χαλκιδική, 14/20
Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη, 14/20
Argentina, Κρήτη, 14/20
Αυλή, Κρήτη, 14/20
Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο, 14/20
Θωμάς, Αμύνταιο, 14/20
FEEDέλ URBAN GASTRONOMY, Αθήνα, 14/20
Kastri Bistro, Αθήνα, 14/20
6 Κλειδιά, Πήλιο, 14/20
Κοντοσώρος, Αμύνταιο, 14/20
Κρητικός, Αθήνα, 14/20
Μαριγούλα, Χαλκιδική, 14/20
Μπουκαδούρα, Χαλκιδική, 14/20
Ναουμίδης, Αμύνταιο, 14/20
On the Verandah, Σπέτσες, 14/20
Τάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20
Taverna, Πύλος, 14/20
Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/20
Xasteria, Κρήτη, 14/20
The Zillers, Αθήνα, 14/20

Βραβείο  κοινού

Pelagos Seaside Restaurant, Ιεράπετρα, Κρήτη