Η κοινή δράση του Μουσείου Μπενάκη και του Εθνικού Θεάτρου «Από τη σιωπή της προθήκης στο θεατρικό λόγο» συνεχίζεται μετά από την περσινή επιτυχία με νέες παραγωγές και επαναλήψεις. Έτσι, εσείς που δεν καταφέρατε να δείτε το «Ερωφίλης κέντημα» την περασμένη σεζόν -η παράσταση ήταν sold-out-, τώρα έχετε μια δεύτερη ευκαιρία.

Ποια είναι η «Ερωφίλη»;
Από τα γνωστότερα έργα του κρητικού θεάτρου, η «Ερωφίλη»
του Γεωργίου Χορτάτση αποτελεί προϊόν μιας ιδιαίτερα αναπτυγμένης κοινωνίας και φέρει τα ίχνη της επαφής των ανώτερων στρωμάτων του νησιού με την ιταλική παιδεία. Η τραγωδία συνετέθη γύρω στο 1600, στην εποχή της  κρητικής αναγέννησης, που συντελείται κατά τους δύο τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας στο νησί (16ος-17ος αιώνας).

Ένα άλλο δείγμα της ενετικής επιρροής στον πολιτισμό της Κρήτης είναι και το πολύπτυχο κεντητό φουστάνι του 17ου αιώνα, από τη Συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου, σπάνιο κατάλοιπο της αναγεννησιακής επίδρασης στην κεντητική παράδοση αλλά και στο ενδυματολογικό σύστημα της κρητικής υπαίθρου που αποτέλεσε αφορμή για την παράσταση.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Στρατής Πανούριος
Μουσική: Αλέξης Κωτσόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάιρα Βαζαίου

Παίζουν: Ανδρομάχη Δαυλού, Αλέξης Κωτσόπουλος , Φώτης Λαζάρου, Έλενα Μαρσίδου, Στρατής Πανούριος, Αμαλία Τσεκούρα

Το κεντημένο φουστάνι θα παρουσιάσει η Ξένια Πολίτου, Επιμελήτρια της Συλλογής Νεοελληνικού Πολιτισμού

Ερωφίλης κέντημα, Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 22, 29 Νοεμβρίου & 6, 13, 20 Δεκεμβρίου 2017 στις 20:30. Τιμές εισιτηρίων: € 15, € 10 μειωμένο (ανά παράσταση). Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Μουσείου. Πληροφορίες: τηλ. 210 3671015.