Ο πεινασμένος... καρβέλια βλέπει στην τηλεόραση

Ο πεινασμένος... καρβέλια βλέπει στην τηλεόραση

Aπό τη Χριστίνα Κατσαντώνη

Οι εκπομπές μαγειρικής εξελίσσονται στο απόλυτο must της σεζόν.

Όταν πριν από μερικά χρόνια, εμφανίστηκαν τα ριάλιτι τύπου Master Chef ή Top Chef, η εξάπλωση της μαγειρικής στην τηλεόραση, θεωρήθηκε μόδα, που ως τέτοια, θα περνούσε. Λάθος. Τα μυστικά της κουζίνας παραμένουν ένας ακαταμάχητος πόλος έλξης για το τηλεοπτικό κοινό, που σε περίοδο οικονομικής κρίσης δείχνει απεριόριστη προτίμηση στις εκπομπές μαγειρικής, με αποτέλεσμα ειδικά στην τρέχουσα σεζόν να έχουν τόσο πληθωρική όσο και δυναμική παρουσία.

Η μαγειρική δεν βρίσκεται απλώς παντού, αλλά αποδεικνύεται και εξαιρετικά ισχυρός αντίπαλος. Η καθημερινή επιτυχία του “Κάτι ψήνεται”, που αφήνει πίσω του τα κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων καναλιών είναι το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα μιας γενικότερης τάσης λατρείας της κουζίνας. Που όχι δεν είναι πρωτόγνωρη, σίγουρα όμως έχει φτάσει σε στιγμές κορύφωσης.

Πρόσφατα συζητήθηκε το υψηλότατο ποσοστό (93,7%) που έκανε σε συγκεκριμένη κατηγορία κοινού, η μαγειρική της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου στο “Πρωινό” του ΑΝΤ1. Η μαγειρική, όχι μόνο της Αργυρώς, αλλά και του Πέτρου Κωστόπουλου με τον Άκη Πετρετζίκη, έχει αποδειχθεί ένα ισχυρό στοιχείο στις μετρήσεις τηλεθέασης και για τα δύο πρωινά.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις εμφανίσεις του Βασίλη Καλλίδη στις εκπομπές της Ελένης Μενεγάκη -όπου για δεκαετίες, και μπροστά σε διαφορετικούς μάγειρες, η Ελένη βογγάει μπροστά από αχνιστά πιάτα.

Ανάλογα θετική υποδοχή έχουν και οι υπόλοιπες εκπομπές μαγειρικής, που είναι παντού και είναι πολλές. Σε καθημερινό επίπεδο ξεχωρίζει η εκπομπή της Ελένης Ψυχούλη στον ΣΚΑΪ, Chef στον αέρα. Το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ περιλαμβάνει άλλες δύο εκπομπές γνωστών σεφ (Βαγγέλης Δρίσκας, Ντίνα Νικολάου) κάθε Κυριακή, μία εκπομπή ζαχαροπλαστικής (με τον Στέλιο Παρλιάρο), αλλά και το επίσης καθημερινό “Μαγειρεύω οικονομικά” (με τον Β. Παρθένη).

Εντονη παρουσία έχει φέτος η μαγειρική και στο πρόγραμμα του Mega. Την περασμένη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα και έτυχε θετικής υποδοχής το νέο μαγειρικό οδοιπορικό του Δημήτρη Σκαρμούτσου, ενώ το Σαββατοκύριακο έρχονται άλλες δύο εκπομπές, ο Dr Cook και Από την πόλη έρχομαι (μετά τα μεσάνυχτα επίσης υπάρχει το μαγειρικό ντοκιμαντέρ του γνωστού σεφ Antony Bourdain). Παράλληλα, στα σχέδια είναι και περαιτέρω διεύρυνση των εκπομπών που σχετίζονται με την κουζίνα.

Η μεγάλη επιτυχία της μαγειρικής στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, μπορεί να προκαλέσει απορίες: γιατί βλέπουμε μανιωδώς ανθρώπους που μαγειρεύουν και γιατί τώρα, σε μια εποχή που ο Ελληνας δυσκολεύεται να ικανοποιήσει βασικές βιοτικές ανάγκες του;

Ίσως η απάντηση σχετίζεται με το σχόλιο που είχε κάνει προ διετίας ο διάσημος σεφ του λονδρέζικου St John, Fergus Henderson, όταν κλήθηκε να εξηγήσει τη μαγική χημεία μαγειρικής και τηλεόρασης: “Είναι σαν την πορνογραφία. Αρχίζεις και ζεσταίνεσαι, ανάβεις, αλλά τελικά δεν κάνεις τίποτα, απλώς ικανοποιείσαι, βλέποντας άλλους να το κάνουν...”.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο