Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico τραγουδούν τις «Παναγιές του Κόσμου» τη Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Το θρησκευτικό συναίσθημα έχει πολλά κοινά σημεία με τη μουσική εμπειρία. Όσο άτρωτος κι αν είναι κανείς στην ατμόσφαιρα της μεγαλοβδομάδας, δεν μπορεί παρά να συγκινείται από τις μουσικές με τις οποίες οι λαοί της Μεσογείου, και όχι μόνο, επενδύουν το Θείο Πάθος.

Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico, το μουσικό σύνολο που γνωρίσαμε το 1995 με τον δίσκο «Άνοιξη στη Σαλονίκη –Σεφαραδίτικα λαϊκά τραγούδια», κατέχουν αυτές τις μουσικές απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Ο δίσκος τους «Παναγιές του κόσμου» (1999), μια επιλογή δέκα οκτώ τραγουδιών από κάθε γωνιά του κόσμου με κοινό σημείο αναφοράς το πρόσωπο της Παναγίας, σκαρφάλωσε στο νούμερο 11 του World Music Europe Charts. Ο συνδυασμός της μαγικής φωνής της Σαβίνας, της ακουστικής ενορχήστρωσης, που αποφεύγει ωστόσο την παγίδα του ακαδημαϊσμού, και των τραγουδιών που επέλεξε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας αποδείχθηκε εθιστικός. Η συμβολή των μουσικών του συγκροτήματος Primavera en Salonico στο τελικό αποτέλεσμα είναι ανυπολόγιστη.

Και πάμε στα δικά μας. Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει στην κατανυκτική ατμόσφαιρα των ημερών πριν από την Ανάσταση με τον κύκλο εκδηλώσεων «Adagio-Μουσική για τις μέρες του Πάσχα». Τον κύκλο θα εγκαινιάσει η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera en Salonico -Γιάννης Αλεξανδρής  (ούτι, κιθάρα, ταμπουράς), Κώστας Βόμβολος (ενορχηστρώσεις, κανονάκι, ακορντεόν, καλίμπα), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Κώστας Θεοδώρου (κρουστά), Χάρης Λαμπράκης (νέι) και Μιχάλης Σιγανίδης  (κοντραμπάσο)- με τη συναυλία «Παναγιές του κόσμου», ένα μουσικό οδοιπορικό στην Αφρική με τις Μαύρες Παναγιές της, στην Καραϊβική και στη Λατινική Αμερική με τις Ινδιάνες Παναγιές της, στα ελληνικά και κυπριακά μοιρολόγια της Θεοτόκου, στους λαϊκούς θρήνους της Κορσικής, της Σαρδηνίας και της Αρμενίας, στις ιταλικές ταραντέλες για την Παναγία και τους ισπανικούς μεσαιωνικούς ύμνους για την Παρθένο Μαρία.

Στη συνέχεια, τη Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου, τη σκυτάλη θα πάρει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών που θα ερμηνεύσει το «Ρέκβιεμ» του Μότσαρτ, ένα από τα πιο γνωστά έργα θρησκευτικής μουσικής της δυτικοευρωπαϊκής παράδοσης, με διευθυντή τον Βασίλη Χριστόπουλο. Το δεύτερο πιο γνωστό έργο δυτικής θρησκευτικής μουσικής, το «Stabat Mater» του Xάυντν, θα το ερμηνεύσει η Καμεράτα την Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου, με όργανα εποχής.

Και οι τρεις συναυλίες θα δοθούν στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Οι  τιμές των εισιτηρίων είναι: 9, 15, 22 και 30 ευρώ. Ειδικές τιμές: 5 ευρώ (νέοι, άνεργοι, φοιτητές, ΑΜΕΑ) και 8 ευρώ (65+, πολύτεκνοι). Για πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων στο τηλ. 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα www.megaron.gr.