Η υπέροχη όπερα του Λέος Γιάνατσεκ ανεβαίνει στο πρώτο λυρικό θέατρο της χώρας στην πρωτότυπη σκηνοθεσία του βρετανού Ντέιβιντ Πάουντνυ σε μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.

Θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής στον 20ο αιώνα, ένα έργο που συνδυάζει μουσικότητα, ποίηση, χιούμορ και σπάνιες δραματουργικές αρετές. Με αφετηρία την εικονογραφημένη ιστορία μια πονηρής αλεπουδίτσας που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες σε εφημερίδα της πόλης Μπρνο στην Τσεχία, σε σκίτσα του ζωγράφου Στάνισλαφ Λόλεκ, ο  Λέος Γιάνατσεκ συνέθεσε μια όπερα-σταθμό στην ιστορία της μουσικής. Ένα έργο που συμπυκνώνει όλο τον σύγχρονο στοχασμό για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, τον κύκλο της ζωής και την φύση του θανάτου, με ευαισθησία και καλλιτεχνική αρτιότητα.

 

«Η πονηρή αλεπουδίτσα» του Λέος Γιάνατσεκ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ο 1924 στο Εθνικό Θέατρο του Μπρνο σε λιμπρέτο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρούντολφ Τιέσνοχλιντεκ. Από τότε ανέβηκε πολλές φορές στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης –η αρχή έγινε στη Λα Σκάλα- όμως η παράσταση που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους θαυμαστές του έργου του Γιάνατσεκ είναι εκείνη που ανέβηκε το 1980 από την Εθνική Όπερα της Ουαλίας και την Όπερα της Σκωτίας σε σκηνοθεσία του Ντέιβιντ Πάουντνυ.

Την παράσταση του Ντέιβιντ Πάουντνυ παρουσιάζει από αύριο 28 Μαρτίου η Εθνική Λυρική Σκηνή σε παραγωγή της Εθνικής Όπερας της Ουαλίας και της Όπερας της Σκωτίας. Πρόκειται για την πρώτη όπερα του Γιάνατσεκ που εντάσσεται στο ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την πρώτη παράσταση του συγκεκριμένου έργου σε κλειστό θέατρο στην Ελλάδα. Την ευθύνη της αναβίωσης έχει η  Ελαίην Τάυλερ Χωλ ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι τα αυθεντικά που χρησιμοποιήθηκαν στην πρώτη παράσταση του ’80 και αποτελούν δημιουργίες της διάσημης σκηνογράφου Μαρία Μπγαίρνσον.  

 

 

Την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα διευθύνουν οι μαέστροι Γιάνατσεκ- Γιάροσλαφ Κύσλινγκ και Οντρέι Όλος. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα υποδυθούν οι Ράνταλ Τζέικομπς, Μίνα Πολυχρόνου, Έλενα Κελεσίδη, Χάρης Ανδριανός, Δημήτρης Κασιούμης, Ινές Ζήκου, Πέτρος Σαλάτας, Τζίνα Φωτεινοπούλου, Τζίνα Πούλου, Άκης Λαλούσης, Πέτρος Μαγουλάς, Ελένη Δάβου, Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος και άλλοι. Θα συμμετέχουν η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ καθώς και σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ.

«Η πονηρή αλεπουδίτσα» του Λέος Γιάνατσεκ, Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, τηλ. ταμείων: 210 3662100. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 28, 29 Μαρτίου και 1, 3, 4, 5 Απριλίου στις 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 30, 40, 50, 60 και 65 ευρώ. Για κρατήσεις και αγορά εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου και στο http://www.ticketservices.gr/el/nationalopera/.