Ο γνωστός λαϊκός τραγουδιστής σε ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια που λογόκρινε η χούντα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Οι ημερομηνίες των συναυλιών είναι σημαδιακές: 21 και 22 Απριλίου, η επέτειος και η επομένη της επετείου του πραξικοπήματος που βύθισε την Ελλάδα στη κινούμενη άμμο της επταετούς χούντας. Με αυτή την αφορμή, ο Μανώλης Μητσιάς, τραγουδιστής με λαϊκές ρίζες και μακριά θητεία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, αποφάσισε να επισκεφτεί με απόσταση αρκετών χρόνων τα τραγούδια που απαγόρευσε, κυνήγησε ή πετσόκοψε η χουντική λογοκρισία. Τραγούδια με σαφές πολιτικό στίγμα, «ελαφρά» άσματα των οποίων οι δημιουργοί είχαν την ατυχή έμπνευση να εντάξουν στη στιχοπλοκή λέξεις και εκφράσεις που ερέθισαν τα αντιδημοκρατικά αντανακλαστικά των λογοκριτών αλλά και ρεμπέτικα.

 

Στο εγχείρημά του ο τραγουδιστής έχει την συμπαράσταση του Παντελή Βούλγαρη (σκηνοθετική επιμέλεια, οπτικοακουστικό ντοκουμέντο) και του Γιώργου Μονεμβασίτη (ιστορική έρευνα, διαμόρφωση προγράμματος). Όλοι μαζί προετοίμασαν μια παράσταση με άξονα τις μουσικές των Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Μάνου Λοΐζου, Χρήστου Λεοντή, του Λουκιανού Κηλαϊδόνη, του Κώστα Κλάββα, ακόμα και των (λογοκριμένων) Beatles.  

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι μουσικοί: Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας), Δημήτρης Μαργιολάς, Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι), Νεοκλής Νεοφυτίδης (πιάνο), Πολυμέρης Δήμος (ακορντεόν), Χάρης Μέρμυγκας (κοντραμπάσο), Τάσος Μυσιρλής (τσέλο), Θύμιος Παπαδόπουλος (πνευστά), Γιάννης Σαρίκος (ντραμς) και Γιώργος Σαρίκος (κρουστά).

Μανώλης Μητσιάς «Τα απαγορευμένα τραγούδια – Διότι δεν συνεμορφώθην», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη, τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr. Τιμές εισιτηρίων: 14 € (Ζώνη Γ΄), 25 € (Ζώνη Β΄), 35 € (Ζώνη Α΄) και 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη), 7,5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,5 € (65+, πολύτεκνοι).