Ο έλληνας βαρύτονος που έχει συναρπάσει τον κόσμο της όπερας διεθνώς και ο πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης θα συμπράξουν για ένα βράδυ στο πλαίσιο του κύκλου «Lied: φωνή και πιάνο»

Ο Δημήτρης Πλατανιάς είναι περισσότερο γνωστός στο κοινό της Λυρικής που δείχνει την προτίμησή του στη γεμάτη παλμό φωνή του και στον ερμηνευτικό ζήλο του. Κατά τ’ άλλα ο σαραπεντάχρονος βαρύτονος από την Καλαμάτα παραμένει συγκριτικά άγνωστος στη χώρα μας. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ευρώπη όπου η καριέρα του καλπάζει. Το σπάνιο τίμπρο της φωνής του τον κατέστησε ιδανικό ερμηνευτή του Βέρντι –ο «Ριγκολέτο» είναι ο ρόλος που τον έκανε ευρύτερα γνωστό- και η ερμηνευτική φινέτσα του τον έκανε γρήγορα περιζήτητο από σκηνοθέτες και αρχιμουσικούς με αποτέλεσμα η χρονιά του να μοιράζεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου.

Ο Γιάννης Βακαρέλης από την άλλη είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους και αναγνωρίσιμους έλληνες μουσικούς σήμερα. Με διεθνή καριέρα, τρανταχτές συνεργασίες, ευρύ ρεπερτόριο –που του επιτρέπει ενίοτε να «λοξοκοιτάζει» προς άλλα είδη εκτός της κλασικής μουσικής- και το φορτίο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του εξαιρετικού Φεστιβάλ Ναυπλίου επί 23 συναπτά έτη, αποτελεί εγγύηση για τους μουσικόφιλους που τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα.

 

Οι δυο τους θα κάνουν μια σύντομη στάση ανάμεσα στις χιλιάδες υποχρεώσεις τους για να συναντηθούν στη σκηνή της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου τη Δευτέρα 11 Μαΐου για να μας ταξιδέψουν στον κόσμο της φωνητικής μουσικής δωματίου μέσα από έργα τεσσάρων συνθετών: του Άγγλου Βων-Ουίλλιαμς, του Αμερικάνου Σάμιουελ Μπάρμπερ και των Ρώσων Σεργκέι Ραχμάνινοφ και Μόντεστ Μούσοργκσκι.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν περιλαμβάνει:

  • Τα «Τρία τραγούδια», έργο 2 του Σάμιουελ Μπάρμπερ.
  • Τα «Τραγούδια του ταξιδιού» αρ. 7 του Βων-Ουίλλιαμς, βασισμένα στον ομώνυμο κύκλο ποιημάτων του διάσημου σκοτσέζου μυθιστοριογράφου, ποιητή και ταξιδιωτικού συγγραφέα Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον.
  • Τα τραγούδια «Πήγα στην κοπέλα», έργο 14/4 σε ποίηση Aλεξέι Καλτσόφ, «Όλα παρέρχονται», έργο 26/15 (ποίηση: Ντάνιελ Ράτγκαους) και «Στη σιωπή της νύχτας», έργο 4/3 (ποίηση: Αφανάσι Φετ) του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
  • Τέσσερα τραγούδια του Μόντεστ Μούσοργκσκι από τη συλλογή «Tραγούδια και χοροί του θανάτου», μια από τις διασημότερες του ρώσου μουσουργού.

Δημήτρης ΠλατανιάςΓιάννης Βακαρέλης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα, τηλ. 21 0728 2333, Δευτέρα 11 Μαΐου 2015, ώρα 8:30 μ.μ.. Τιμές εισιτηρίων: 12 € και 20 €. Ειδικές τιμές: 5 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) και 8 € (Πολύτεκνοι, 65+).