Οι Elektronik Meditation, Biomass και Tania Giannouli ensemble σε μια παράσταση Reaction/Action για ανήσυχα πνεύματα την Τετάρτη 27 Μαΐου.

Εργάζονται αθόρυβα –όσο αυτό είναι δυνατό για καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής- σε συνθήκες κοινωνικής και πολιτιστικής κρίσης. Όμως αυτό, αντί να τους κάνει εσωστρεφείς και αντιπαραγωγικούς, τους ανοίγει νέους ορίζοντες δράσης και δημιουργίας. Αναφερόμαστε στα τρία σχήματα που θα εμφανιστούν την Τετάρτη 27 Μαΐου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους υπό το πρίσμα της σχέσης Αντίδρασης/Δράσης, Reaction/Action: τους Elektronik Meditation, Biomass και το ensemble της Τάνιας Γιαννούλη. Αν και έχουν διαφορετικούς καλλιτεχνικούς προσανατολισμούς και εκφράζονται με διαφορετικό τρόπο, τα τρία σχήματα αξιοποιούν ακούσματα και ήχους συμβατικών οργάνων και ηλεκτρονικών εφέ από οποιαδήποτε πηγή για τις δικές τους πρωτότυπες δημιουργίες.

Ας δούμε πως συμβαίνει αυτό. Η Elektronik Meditation είναι το οπτικοακουστικό πρότζεκτ του Γιάννη Αναστασάκη και της Deniz Αγγελάκη. Ο Γιάννης Αναστασάκης χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη προσέγγισή του στην κιθάρα και για την ενασχόλησή του με τα εφέ. Η Deniz χρησιμοποιεί το χρώμα ως μέσο έκφρασης και την κάμερα για να προβάλλει ζωντανά ό,τι συμβαίνει πάνω στον καμβά και στα άλλα υλικά. Το έργο που θα παρουσιάσουν την Τετάρτη 27 Μαΐου θα εστιάζει στο χρώμα και την απουσία του με μελωδικές και noise ηχητικές αναφορές και αυτοσχεδιασμό χρωμάτων πάνω σε καμβά.

 

Πίσω από το όνομα Biomass κρύβεται ο παραγωγός ηλεκτρονικής μουσικής Πάνος Κυβελέας. Ξεκίνησε να παίζει το 1996 στην Ιταλία, ως dj σε κλαμπ και αυτόνομους χώρους, και από το 2003 ασχολείται με την παραγωγή ενός μινιμαλιστικού μουσικού σχεδίου, χρησιμοποιώντας ήχους και οπτικά στις δικές του οπτικοακουστικές δομές. Έγινε γνωστός από την τριλογία των cd, Miledrops, Market και Electrozali. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα παρουσιάσει το έργο του «Revonoiz» για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις του πόλεμου, με ψηφιακές εικόνες και ήχους από την εισβολή στο Ιράκ.

Η Τάνια Γιαννούλη πάλι είναι μουσικός και συνθέτης με μακροχρόνιες σπουδές, έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας ενώ έργα της έχουν ερμηνεύσει η Καμεράτα / Armonia Atenea, η ΑΣΟΝ, το σύνολο σύγχρονης μουσικής DissonArt και το κουαρτέτο εγχόρδων Galaxy. Το 2014 σχημάτισε το Tania Giannouli ensemble με το οποίο την Τετάρτη θα παρουσιάσει το έργο της «Transcendence», μια σουίτα για το χρόνο, τη ζωή και τη δημιουργία σε δύσκολες εποχές, με στοιχεία σύγχρονης τζαζ και μουσικής δωματίου.

Η ταυτότητα των σχημάτων:

ELEKTRONIK MEDITATION

Γιάννης Αναστασάκης: guitars, fx, live sampling

Deniz Αγγελάκη: live painting, visuals

Θοδωρής Ρέλλος: βαρύτονο σαξόφωνο, φλάουτο

Νίκος Σιδηροκαστρίτης: τύμπανα

BIOMASS        

Πάνος Κυβελέας: προγραμματισμός, δειγματοληψία, πλήκτρα, ρυθμομηχανές

Κρυσταλία Θεοδώρου (Corniza): πλήκτρα, ρυθμομηχανές

Στέφανος Κωνσταντινίδης: αναπαραγωγή εικόνας

TANIA GIANNOULI ENSEMBLE

Τάνια Γιαννούλη: πιάνο

Guido De Flaviis: σαξόφωνα

Σόλης Μπάρκι: κρουστά, ιδιόφωνα, didgeridoo

Αλέξανδρος Μποτίνης: τσέλο

Γιάννης Νοταράς: τύμπανα

Marcantonio Lunardi: βίντεο

Reaction/Action, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών,  Συγγρού 107, Αθήνα, 27 Μαΐου 2015, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 18 €, 10 € (μειωμένο), 5 € (ανέργων). Για πληροφορίες και κρατήσεις εισιτηρίων απευθυνθείτε στο τηλ. 210 900 5 800 και στη διεύθυνση http://www.sgt.gr/