Η παράσταση της όπερας του Βέρντι με την οποία αποχαιρετά τη χειμερινή σεζόν η Εθνική Λυρική Σκηνή ήταν ένας πραγματικός θρίαμβος όπως απέδειξε το θερμό χειροκρότημα του κοινού και η ασφυκτική πληρότητα του θεάτρου Ολύμπια.

Πρώτα, τα «κακά» νέα. Εισιτήριο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Εδώ που τα λέμε, ούτε πριν από την πρεμιέρα υπήρχε. Το γεγονός αποδεικνύει ότι οι φίλοι του λυρικού θεάτρου στη χώρα μας είναι περισσότεροι από όσοι θα πίστευε κανείς κάνοντας τη διαδρομή Μαρούσι-κέντρο σε ταξί με το ραδιόφωνο τσίτα.

 

Κι αφού ξεμπερδέψαμε με τα «δυσάρεστα», ας περάσουμε στα καλά. Την Παρασκευή έκανε πρεμιέρα η «Τραβιάτα» στο θέατρο Ολύμπια με ολόκληρο το συγκρότημα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ορχήστρα, χορωδία, μονωδοί) επί ποδός. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη –καρφίτσα δεν έπεφτε- παρά το γεγονός ότι η παραγωγή δεν ήταν καινούργια∙ η «Τραβιάτα» σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Πετρόπουλου είχε παρoυσιαστεί για πρώτη φορά το 2001 στο θέατρο Ολύμπια και από τότε έως σήμερα έχει αναβιώσει πολλές φορές. Ωστόσο, το κοινό έσπευσε, για να απολαύσει την αγαπημένη του όπερα, στην κλασική σκηνοθεσία, με νέα διανομή, φυσικά.

 

Τον κεντρικό ρόλο της Βιολέτας, την Παρασκευή ερμήνευε η σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία για την ερμηνεία της στον ίδιο ρόλο το 2012 στην Όπερα του Ντάλλας –από τους πιο απαιτητικούς στο παγκόσμιο ρεπερτόριο- τιμήθηκε με το βραβείο Μαρία Κάλλας. Την πλαισίωναν ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος και ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, αμφότεροι καταξιωμένοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με το δικό τους πιστό κοινό. Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Ηλίας Βουδούρης.

 

Το αποτέλεσμα της σύμπραξης όλων αυτών και άλλων τόσων την Παρασκευή ήταν μαγευτικό, αντάξιο των μεγαλύτερων λυρικών θεάτρων του κόσμου. Ενθουσιασμένοι οι θεατές αντάμειψαν τους πρωταγωνιστές αλλά και τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης με παρατεταμένο χειροκρότημα και επευφημίες ενώ τη μερίδα του λέοντος της επιβράβευσης εισέπραξε επάξια η ντίβα της βραδιάς, Μυρτώ Παπαθανασίου.