Η Γιώτα Νέγκα και το Ρεμπέτικο Σύνολο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συμπράττουν σε ένα αφιερωμένο στον μεγάλο συνθέτη.

Αν δεν τιμήσει η Θεσσαλονίκη τον Βασίλη Τσιτσάνη, ποια πόλη θα τον τιμήσει δηλαδή; Εντάξει, στα Τρίκαλα γεννήθηκε και μεγάλωσε και στην Αθήνα πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αλλά ως συνθέτης στη νύμφη του Θερμαϊκού έβαλε το νερό στο αυλάκι. Κι έγραψε τα πρώτα του σπουδαία τραγούδια, στην αρχή μιας κολοσσιαίας καριέρας. Οπότε λογικό μοιάζει να στήνεται μια ωραία συναυλία προς τιμή του Τσιτσάνη, σήμερα το βράδυ στις εννιάμιση στη Μονή Λαζαριστών. Με τη Γιώτα Νέγκα και το Ρεμπέτικο Σύνολο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Να σας τα πούμε αναλυτικά για να ξέρετε τι ακούσετε το βράδυ. Η συναυλία θα ανοίξει με το Σύνολο Ρεμπέτικης Μουσικής Κατεύθυνσης Παραδοσιακής (Δημοτικής) Μουσικής του Τμήματος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στο σύνολο αυτό συμμετέχουν οι φοιτητές και φοιτήτριες Κωνσταντίνα Πετρινιώτη, Εύα Μισοκέφαλου, Γιάννης Διονυσίου, Νίκος Σαριλάκης, Άρης Καλιακούδας, Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και Αποστόλης Αποστολίδης, οι οποίοι υπό την καθοδήγηση τού καθηγητή τους  Λευτέρη Τσικουρίδη, θα παρουσιάσουν μια συναυλία με προπολεμικά τραγούδια του συνθέτη (πριν από το 1940) επιμένοντας στο ύφος των πρώτων ηχογραφήσεων των τραγουδιών. Η συναυλία θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει σε CD, ούσα η πρώτη δισκογραφική παραγωγή του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος η Γιώτα Νέγκα συμπράττει με το «The Eastern Piano Project» και με βάση τις πιανιστικές διασκευές του Νίκου Ορδουλίδη, αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές στο έργο του Τσιτσάνη. Τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει είναι πασίγνωστα, αλλά εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να τα «ξαναγνωρίσουμε» μέσα από μια νέα προσέγγιση. Και θα ξανασυναντήσουμε επίσης το πιάνο στο πλευρό της λαϊκής μουσικής, καθώς τη συνόδευε επί έτη πολλά στο παρελθόν.

«Τσιτσάνης ο μέγας!», Πέμπτη 11 Ιουνίου, ώρα 21.30, Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη. Τιμές εισιτηρίων: 7€ (ανέργων, πολυτέκνων, φοιτητών), 10€ (προπώληση), 12€ (κανονικό).