Το κορυφαίο αθηναϊκό σύνολο σε μια συναυλία «Κλασικά… έξω!» με μπαρόκ χαρακτήρα.

Η Καμεράτα, το αθηναϊκό σύνολο κλασικής μουσικής που δρέπει δάφνες στας Ευρώπας υπό την καθοδήγηση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, κάνει θριαμβευτική επανεμφάνιση στον Κήπο του Μεγάρου με το πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο στο περίφημο Palau de la Música Catalana της Βαρκελώνης. Και μιλάμε για ένα πρόγραμμα με άρωμα μπαρόκ, επιλογές από κομμάτια που δεν ακούγονται συχνά στις συναυλιακές αίθουσες σε ένα περιβάλλον αλλιώτικο όπου ισχύουν οι κανόνες της συντροφικότητας και της χαλαρότητας.

Ας δούμε λοιπόν τι θα ακούσουμε:

Στο πρώτο μέρος η Καμεράτα θα εκτελέσει το τετραμερές Κοντσέρτο γκρόσο έργο 3, αρ. 4 σε φα μείζονα του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, ο οποίος υπογράφει επίσης τα δύο αποσπάσματα («Men fedele e men constante», «Vano amore» και «Dall’ondoso periglio») από τις όπερες «Αλέξανδρος» και «Ιούλιος Καίσαρ» που θα ερμηνεύσει ο κόντρα τενόρος Χαβιέ Σαμπάτα. Ο φημισμένος λυρικός ερμηνευτής θα παρουσιάσει ακόμη την άρια «Sovvente il sole» από την όπερα «Η απελευθερωμένη Ανδρομέδα» του Αντόνιο Βιβάλντι. Από την εργογραφία του Βιβάλντι προέρχεται εξάλλου και το τριμερές Κοντσέρτο για δύο βιολιά, έργο 3, αρ. 8 σε λα ελάσσονα που θα παίξουν οι βιολονίστες Σέρτζιου Ναστάσα και Οτίλια Αλιτέι.  

 


Χαβιέ Σαμπάτα

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν το Κοντσέρτο για μαντολίνο σε σολ μείζονα, έργο 3, αρ. 11 του Γιόχαν Άντολφ Χάσσε με σολίστ τον Θεόδωρο Κίτσο και το Κοντσέρτο για φαγκότο σε μι ελάσσονα RV 484 του Αντόνιο Βιβάλντι (στο φαγκότο, ο Αλέξανδρος Οικονόμου). Ο Χαβιέ Σαμπάτα θα ανέβει και πάλι στη σκηνή για να τραγουδήσει δύο άριες («Minacciami, non ho timor» και «Se dolce m’era già») από τις όπερες Άμαδις της Γαλατίας και Φλοριντάντε του Γκέοργκ-Φρήντριχ Χαίντελ. Το ταξίδι με πανσέληνο στον κόσμο της μπαρόκ όπερας περιλαμβάνει ακόμη τις άριες «Vibra cortese amor» (από τον Αλέξανδρο και πάλι του Χαίντελ) και «Tu spietato no farai» (από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Νικόλα Πόρπορα). Ερμηνεύει ο Χ. Σαμπάτα.

Με αυτή την συναυλία κλείνει ουσιαστικά  η φετινή επιτυχημένη περιοδεία της ορχήστρας –υπό τη διεθνή της ονομασία ως Armonia Atenea– σε θρυλικά συμφωνικά κέντρα και λυρικά θέατρα της Ευρώπης: στην Αίθουσα Τσαϊκόφσκι της Μόσχας,  στην Όπερα της Καρλσρούης, στη Βασιλική Όπερα των Βερσαλλιών, στην Αίθουσα CRR της Κωνσταντινούπολης, στο Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, στο Bozar των Βρυξελλών, στην Αίθουσα Cuvilliés του Μονάχου, στο Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, στο Theater an der Wien και στο ιστορικό θέατρο του Γκαίτε στο Μπαντ Λάουχστατ (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Χαίντελ του Χάλλε). 

Η Καμεράτα στον Κήπο του Μεγάρου, Τετάρτη 15 Ιουλίου, ώρα 9:00 μ.μ. Έναρξη προπώλησης: Τετάρτη 10 Ιουνίου.  Προπώληση εισιτηρίων: 10,00 €. Πώληση εισιτηρίων κατά την είσοδο την ημέρα της συναυλίας: 12,00 € . Πληροφορίες για το κοινό: 210 72.82.333, www.megaron.gr.