Το καναδέζικο post-punk συγκρότημα δίνει ραντεβού στους φίλους του την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στο s.i.x.dogs.

Οι Viet Cong αποτελούνται από τους Matt (φωνητικά/μπάσο), Mike (τύμπανα), Scott και Daniel (κιθάρες) και έχουν τις ρίζες τους στο Calgary του Καναδά. Μάλιστα, ο Matt και ο Mike ήταν πριν μέλη μιας άλλης γνωστής μπάντας της πόλης ονόματι Women. To 2013 κυκλοφόρησαν μόνοι τους το πρώτο τους EP υπό τον τίτλο Cassette (σε μορφή κασέτας φυσικά...), το οποίο και κέντρισε τα αυτιά της τοπικής δισκογραφικής Flemish Εye αρκετά ώστε να τους υπογράψει σε συνεργασία με την αμερικάνική ανεξάρτητη εταιρεία Jagjaguwar. Κάπως έτσι φτάσαμε και στο φετινό ντεμπούτο τους, Viet Cong (2015, Flemish Eye/Jagjagwuar), το οποίο αμέσως έγινε δεκτό με διθυραμβικές κριτικές από τον μουσικό Τύπο, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις εμφανίσεις τους στην περιοδεία προώθησης του δίσκου.

Τόσο στο Cassette óσο και στο ομώνυμο LP τους, οι Viet Cong φαίνεται πως έχουν βαλθεί να μην αφήσουν κανένα από τα σκοτεινά μονοπάτια που γέννησε το βρετανικό - κυρίως - post punk αδιάβατο. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές καταφέρνουν να ακούγονται σαν Καναδοί Εcho and The Bunnymen ή Bauhaus, αλλά άλλες ξεσπούν σε κομμάτια οργισμένου και φασαριόζικου πειραματισμού που θυμίζουν τους τρομερούς This Heat. Όχι βέβαια ότι δεν μπορεί κάποιος να τους κατατάξει σε σύγχρονες μουσικές τάσεις, αφού μαζί με συγκροτήματα όπως οι Metz, Greys και White Lung αποτελούν μια μίνι καναδέζικη εισβολή θορύβου, πάθους, νεύρων και πειραματισμού. Πέρα από το εντυπωσιακό ντεμπούτο τους, το πιο ενδιαφέρον με τους Viet Cong παραμένει η παρακαταθήκη που αφήνουν για το μέλλον: θα εξελιχθούν σε θιασώτες του θορύβου ή θα μεταλλαχθούν σε ένα διαμάντι πειραματικής pop; Διότι το εκπληκτικό είναι ότι αυτή την στιγμή, κατέχουν και τα δύο με αξιώσεις ολκής...

Τη συναυλία θα ανοίξουν οι Chickn, αθηναϊκή πειραματική μπάντα, η οποία περιστρέφεται γύρω από το αρχικό ντουέτο των Νico (τύμπανα) και Kay (φωνητικά, κιθάρα), αν και επί σκηνής εμφανίζονται περιστασιακά πολλοί περισσότεροι συνεργάτες. Αρχικά βασιζόμενοι σε ήχους με επιρροή από το καλό krautrock, αισίως έχουν μετεξελιχθεί σε θιασώτες του πιο κλασσικού ήχου, που δεν θυσιάζουν όμως την όρεξη για μουσικές εξερευνήσεις. Τις λίαν ενδιαφέρουσες δουλειές τους μπορείτε να τις ακούσετε και να τις αγοράσετε μέσω της ιστοσελίδας τους στο Bandcamp.

Viet Cong, Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 22:00, s.i.x.dogs,  Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα. Τιμές εισιτηρίων: 17 & 20 ευρώ. Σημεία προπώλησης: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, ΙΑΝΟΣ, Reload Stores, Media Markt.