Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης θα δώσει ανοιχτή συναυλία σε ένα από τα λιγότερο γνωστά ιστορικά μνημεία της πόλης με έργα Ravel και Cesar Franck την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου.

Ένα άγνωστο στους πολλούς μνημείο της βυζαντινής ιστορίας της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εκείνοι που θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών και του Δήμου Παύλου Μελά, η Ορχήστρα θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 500 ατόμων που δημιουργήθηκε στο πανέμορφο αρχαιολογικό πάρκο των Βυζαντινών Νερόμυλων Πολύχνης με έργα Ravel («Le tombeau de Couperin») και Cesar Franck («Symphonie en re mineur»).

Η συγκεκριμένη συναυλία έχει διπλό ενδιαφέρον. Πρώτον διότι η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1987 όταν ιδρύθηκε αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Έχει φιλοξενήσει μεγάλους σολίστες και μαέστρους, όπως οι Δ. Σγούρος, Γ. Δεμερτζής, Λ. Καβάκος, Μ. Τιρίμος, Γ. Βακαρέλης, Κ. Κατσαρής, F. J. Sellheim, Ι.Ι. Galati, R. Moog, I. Oistrach, R. Syracuse, V. Trethiakov, K. Kelly, G. Schuller, C. Studer και Paul Badura Skoda, έχει συμπράξει σε παραστάσεις όπερας και μπαλέτου και ηχογράφησε τις «4 Εποχές» του A. Vivaldi, με σολίστ τον Λ. Καβάκο, και μαέστρο τον Κ. Γαλιλαία και την «Die Schöpfung» του Haydn με μαέστρο τον Β. Φιδετζή.

Δεύτερον, διότι όπως σημειώνει η αρμόδια αρχαιολόγος Μαρία Συμαλίδου: «Στο παρελθόν η περιοχή ήταν τόπος εκδρομών και αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς, λόγω της παραδείσιας ομορφιάς της (νερό, δένδρα, πανίδα και χλωρίδα στην καλύτερη μορφή τους). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ονομασία του όμορου Ρετζικίου ''Ρετζίκι = Ουρεντζίκ = παραδεισένιος τόπος''.

»Σήμερα σώζονται πέντε βυζαντινοί νερόμυλοι κι ένας ληνός (πατητήρι). Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κηρύχθηκαν ''Μνημεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Χρόνων'' και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το ρέμα χαρακτηρίσθηκε ''Αρχαιολογικό Πάρκο''».

Η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέατρο των Βυζαντινών Νοερόμυλων Πολίχνης, Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

Λίγη ώρα πριν τη συναυλία, στις 19:45, θα υπάρχει μια ξενάγηση στο χώρο των Βυζαντινών Νερόμυλων από την αρχαιολόγο Μαρία Συμαλίδου.

Για την εξυπηρέτηση των θεατών, στις 19:15 θα ξεκινήσει λεωφορείο έξω από το Δημαρχείο Παύλου Μελά (Σταυρούπολη, Καραολή & Δημητρίου 1), που θα τους μεταφέρει δωρεάν στους Βυζαντινούς Νερόμυλους.

Η πρόσβαση στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης Δήμου Παύλου Μελά γίνεται, επίσης, με το αστικό λεωφορείο Νο 1 από τα ΚΤΕΛ με τερματικό σταθμό το Carrefour Ευκαρπίας. Η συγκεκριμένη γραμμή διέρχεται από τις κεντρικές στάσεις της Πολίχνης και της Σταυρούπολης (πληροφορίες www.oasth.gr). Επίσης, οδικώς, η πρόσβαση γίνεται από την περιφερειακή οδό  μέσω της εξόδου για Γ.Ν. Παπαγεωργίου.

Πληροφορίες μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να πάρει από το τηλέφωνο 6977360144.