Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και η ομάδα όπερας The Medium Project, παρουσιάζουν σε πανελλήνια πρώτη τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια του Αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby «Bon Appétit!»

Τους The Medium Project τους γνωρίσαμε μέσα από την παράσταση της όπερας του Τζιαν Κάρλο Μενότι «Medium» στον χώρο της γκαλερί Beton7 στην Αθήνα. Ορεξάτοι, με φρέσκες ιδέες και διάθεση να πάρουν τα αναγκαία ρίσκα, οι συντελεστές της ομάδας έδειχναν αποφασισμένοι να γνωρίσουν στο ελληνικό κοινό τον κόσμο της σύγχρονης όπερας.

Το νέο τους εγχείρημα, η όπερα του αμερικανού συνθέτη Lee Hoiby «Bon Appétit!» κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Βασισμένη σε δύο επεισόδια της πολύκροτης τηλεοπτικής εκπομπής της Τζούλια Τσάιλντ (της γυναίκας η οποία εισήγαγε τη γαλλική κουζίνα στα αμερικάνικα νοικοκυριά μέσω της τηλεοπτικής εκπομπής και των βιβλίων της), η όπερα είναι ένας κωμικός μονόλογος μικρής διάρκειας ο οποίος περιστρέφεται γύρο από την Παρασκευή ενός κέικ σοκολάτας.

Το «Bon Appétit!» έχει ανέβει πολλές φορές στην Αμερική από το 1989 και μετά, πάντα με μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών Α.Π.Θ. στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρωτότυπη έκθεση «Δώρα της Γης με αντοχή στο χρόνο» (έως τις 19 Νοεμβρίου).

Η κουζίνα των ιδρυτών του Τελλόγλειου, Νέστορα και Αλίκης Τέλλογλου, θα μεταφερθεί από το εκθετήριο στη σκηνή για να αποτελέσει το σκηνικό μέσα στο οποίο θα εκτυλίσσεται καθημερινά η δράση του έργου: ένας αγώνας ταχύτητας μεταξύ του σύρματος ζαχαροπλαστικής και του μίξερ, ένα παιχνίδι αμφίρροπης  κατάληξης ανάμεσα σε δύο σεφ, τον Στέλιο Παρλιάρο και τη Julia Child με έπαθλο την παρασκευή ενός κέικ, του φημισμένου Le Gâteaux au Chocolate L’ Eminence Brune.

Η όπερα «Bon Appétit!» θα ανεβεί σε σκηνοθεσία Ράιας Τσακηρίδη, ζωντανή μουσική διεύθυνση Ανδρέα Τσελίκα και κοστούμια Παύλου Θανόπουλου. Η εμφάνιση του Στέλιου Παρλιάρου είναι το κερασάκι στην τούρτα, φιλική συμμετοχή από έναν ανήσυχο δημιουργό που σέβεται και αγαπάει την τέχνη του. Περιττό να προσθέσουμε ότι το κέικ είναι πραγματικό –παρασκευάζεται επί σκηνής σε πραγματικό χρόνο.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μουσική: Lee Hoiby
Λιμπρέτο: Julia Child
Διασκευή: Mark Schulgasser
Σκηνοθεσία: Ράια Τσακηρίδη
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας
Kοστούμι: Παύλος Θανόπουλος
Μετάφραση Λιμπρέτου: Έρι Κύργια
Φωτογραφίες – Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφίδας
Διεύθυνση Παραγωγής:  Παναγιώτης Μπουμπουράκας
Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου

Ειδική Συμμετοχή: Στέλιος Παρλιάρος

«Bon Appétit!», Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου (απέναντι από την Ιατρική Σχολή), Θεσσαλονίκη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο 3 Οκτωβρίου, 21:00, και Κυριακή 4 Οκτωβρίου, 18:00 & 21:00. Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ, 7 ευρώ (μειωμένο). Για πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2310-991610 και 2310 247111 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 π.μ. – 14:00 μ.μ.