Με δύο εορταστικές συναυλίες στο πνεύμα των ημερών, με βαλς και πόλκες, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης καλωσορίζουν τον νέο χρόνο.

Υπάρχει άλλη πόλη στον πλανήτη που το όνομά της να είναι συνυφασμένο με τη  γιορτή της Πρωτοχρονιάς όσο η Βιέννη; Μάλλον όχι. Ιδιαίτερα για τους φίλους της κλασικής μουσικής, οι οποίοι εδώ και χρόνια συντονίζονται στην συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης νωρίς το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς για την συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης (12:00 ώρα Ελλάδας, ΕΤ1), η αυστριακή πρωτεύουσα είναι συνώνυμη των μελωδιών των Στράους. Βαλς, πόλκες και περίτεχνοι χορευτικοί σχηματισμοί, άντρες και γυναίκες με τα καλύτερά τους, χρυσοποίκιλτες αίθουσες στρωμένες στα βελούδα και θεσπέσιες μουσικές συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό που αγγίζει ακόμα και τους λιγότερο επιρρεπείς στο πρωτοχρονιάτικο glamour.

Οι Αθηναίοι και οι Θεσσαλονικείς λάτρεις της μουσικής δεν μένουν ασυγκίνητοι απέναντι στο βιεννέζικο μουσικό πρωτοχρονιάτικο κρεσέντο. Γι’ αυτό και οι δύο μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της χώρας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έβαλαν τα δυνατά τους για να διοργανώσουν δύο συναυλίες αντάξιες των ημερών.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη νέα χρονιά θα καλωσορίσει τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του μαέστρο Γιώργου Πέτρου. Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα τιτλοφορείται «Άρωμα Βιέννης» και θα αποτελείται από τις ωραιότερες μουσικές σελίδες της βιεννέζικης παράδοσης. Αγαπημένα βαλς («Κρασί, γυναίκα και τραγούδι», «Αυτοκρατορικό βαλς», «Η ζωή του καλλιτέχνη»), δημοφιλέστατες εισαγωγές από οπερέτες (Η Νυχτερίδα και Ο βαρόνος τσιγγάνος) αλλά και ανάλαφρες πόλκες, πάντοτε στο πνεύμα της περίφημης πρωτοχρονιάτικης συναυλίας της Φιλαρμονικής της Βιέννης.

«Άρωμα Βιέννης»,  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521 Αθήνα , +302107282333 , http://www.megaron.gr, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 14 €, 25 €, 35 € και 50 € (Διακεκριμένη Ζώνη) Ειδικές τιμές: 7,50 € (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 9,50 € (65+, πολύτεκνοι)

Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ποδαρικό θα κάνει την Παρασκευή 1η Ιανουαρίου η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει το βιεννέζικο αέρα με την ιταλική φινέτσα.Τα βαλς και οι πόλκες εναλλάσσονται με αγαπημένες άριες και εισαγωγές από διάσημες όπερες, αλλά και με γνωστές μελωδίες των ημερών, ενώ κορυφαίοι δημιουργοί από την πατρίδα της όπερας «συναντώνται» με τον απαραίτητο για μία πρωτοχρονιάτικη συναυλία «βασιλιά του βαλς» και με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της οπερέτας, σε μία γιορτή της μουσικής. Την ορχήστρα θα διευθύνει Μιχάλης Οικονόμου και θα συμμετέχουν η σοπράνο Σοφία Κυανίδου και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

Τζοακίνο Ροσσίνι: Εισαγωγή από «Κλέφτρα Κίσσα»
Τζάκομο Πουτσίνι: Quando m’en vo’ , «Λα Μποέμ»
Φραντς Λέχαρ: Dein ist mein ganzes Herz, «Χώρα του Μειδιάματος»
Τζουζέπε Βέρντι: Parigi, o cara, «Τραβιάτα»
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Elyen a Mayar, Πόλκα
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Klange der Heimat-Czardas, «Νυχτερίδα»
Έντουαρτ Έλγκαρ: Nimrod από «Παραλλαγές Αίνιγμα»
Τζάκομο Πουτσίνι: O soave fanciulla, «Λα Μποέμ»
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Το αυτοκρατορικό βαλς
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Εισαγωγή, «Νυχτερίδα»
Τζουζέπε Βέρντι: La Donna e Mobile, «Ριγκολέττο»
Φραντς Λέχαρ: Lippen Schweigen, «Εύθυμη Χήρα»
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι: Βαλς των λουλουδιών, «Καρυοθραύστης»
Φρίντριχ φον Φλότοου: M’appari tutt’ amor, «Μάρθα»
Έμεριχ Κάλμαν: Höre ich Zigeunergeigen, « Gräfin Mariza»
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Ο Γαλάζιος Δούναβης, βαλς
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Το Ρολόι, «Νυχτερίδα»
Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Unter Donner und Blitz, Πόλκα

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο ΟΜΜΘ, 25ης Μαρτίου & Παραλία, 54646 Θεσσαλονίκη , +302310895800, http://www.tch.gr/ , Παρασκευή 1η Ιανουαρίου, 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία 15€, Εξώστης/Θεωρεία 10€, Μειωμένο 5€. Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους: +302310 236990