Ο David Bowie κατέκτησε την πρώτη θέση στα αμερικάνικα charts για πρώτη φορά με το Blackstar, το άλμπουμ που κυκλοφόρησε δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του.

Το είχε και ο ίδιος επισημάνει. Ενώ στην Ευρώπη ήταν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, όχι μόνο από άποψη δημοτικότητας και εμπορικής απήχησης αλλά και από άποψη επιρροής , στην Αμερική το άστρο του δεν άγγιξε ποτέ τέτοια ύψη. Οι διαρκείς μεταμορφώσεις του και οι μουσικοί πειραματισμοί του βρήκαν απήχηση ανάμεσα στους αβάν-γκαρντ καλλιτέχνες της νεοϋορκέζικης σκηνής αλλά άφησαν ασυγκίνητους τους περισσότερους αμερικάνους. Τις μεγαλύτερες πωλήσεις από όλα τα άλμπουμ του στις ΗΠΑ σημείωσε το 1983 το «Let’s Dance» το οποίο έφτασε στο Νο 4 των charts.

Μοιάζει λοιπόν με ειρωνεία της τύχης το πώς το τελευταίο άλμπουμ του Bowie, το «Blackstar», είναι το πρώτο στην πολυετή καριέρα του καλλιτέχνη  που κατακτά την πρώτη θέση στα αμερικάνικα charts. Το άλμπουμ, το 25ο του καλλιτέχνη, κυκλοφόρησε στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα των γενεθλίων του. Δύο ημέρες αργότερα η ανακοίνωση του θανάτου του Bowie το έστειλε στην πρώτη θέση των πωλήσεων από όπου εκτόπισε το μοσχοπουλημένο «25» της Αντέλ.

Και σαν να μην έφτανε η πρωτιά, η συλλογή των μεγαλύτερων επιτυχιών του καλλιτέχνη που κυκλοφόρησε το 2002 σκαρφάλωσε και εκείνη στο Νο 4, τοποθετώντας τον Bowie ανάμεσα στους εκλεκτούς της μουσικής βιομηχανίας που ευτύχησαν να δουν δύο άλμπουμ τους να συνυπάρχουν στο Top 5.