Είκοσι τρία χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού γαλλο-καναδού συνθέτη, το γνωστό μουσικό σύνολο δίνει μία μοναδική συναυλία με έργα του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο Claude Vivier είναι πολύ λίγο γνωστός, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη του τη σημασία και την  πρωτοτυπία του έργου του. Αυτό οφείλεται αφενός στον πρόωρο θάνατό του σε ηλικία 35 χρόνων και αφετέρου στη ιδιοτροπία της μουσικής του που δεν εμπίπτει στους κανόνες καμιάς σαφώς αναγνωρισμένης σχολής.

Η μουσική του Vivier είναι ένα παράδοξο που ενσωματώνει στοιχεία από τη φασματική μουσική καθώς και επιρροές από την ινδική μουσική Raga. Ακόμα και η γλώσσα την οποία χρησιμοποιεί στα φωνητικά έργα του είναι δικής του επινόησης. Το αποτέλεσμα είναι ένας απόλυτα φανταστικός κόσμος που δεν υπακούει σε κανένα γνωστό σύστημα. «Το ότι δεν γνώρισα τους γονείς μου, μου έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσω έναν καταπληκτικό ονειρικό κόσμο» έλεγε ο ίδιος το 1983. «Σχεδίασα τις ρίζες μου, όπως ακριβώς ήθελα εγώ».

Το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble είναι το μοναδικό στη χώρα μας που είναι επικεντρωμένο στην ερμηνεία και την ανάδειξη της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας. Απολαμβάνει διεθνούς αναγνώρισης και τα μέλη του συμμετέχουν σε συναυλίες και ηχογραφήσεις σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό αφιέρωμα των Ergon Ensemble στη μουσική του Claude Vivier συμπίπτει με την πρόσφατη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τον συνθέτη και το έργο του παγκοσμίως.

Η ταυτότητα της συναυλίας:

Μουσική διεύθυνση: Kasper de Roo
Σολίστ: Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο)

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Χριστίνα Παντελίδου (όμποε), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Μάνος Βεντούρας (κόρνο), Σπύρος Λασκαρίδης (τρομπέτα), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά), Γωγώ Ξαγαρά (άρπα), Στέφανος Νάσος (πιάνο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Ali Başeğmezler (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)

Σχεδιασμός ήχου: Κατερίνα Βάμβα
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μούζας

Αφιέρωμα στον Claude Vivier - Ergon Ensemble, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Αθήνα, τηλ. 210 900 5 800. 13 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 20:30. Ημερομηνίες: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 201Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 – 18 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα) 11 - 14 €,  Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα) 9 – 12 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο της Στέγης και από την tickethour, τα καταστήματα Παπασωτηρίου, Ιανός, Γερμανός-Cosmote.