Η Καμεράτα σε μια μαραθώνια συναυλία με τίτλο «Βeethoven-mania!» την Κυριακή 6 Μαρτίου στο Μέγαρο

Η 22η Δεκεμβρίου του 1808 αποτελεί ημερομηνία-σταθμό στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τότε, ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στο Theater an der Wien της αυστριακής πρωτεύουσας έξι εμβληματικά έργα του: την «Ποιμενική», την Πέμπτη Συμφωνία, το Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο, τη Φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα, την άρια για σοπράνο «Ah, perfido!» και μέρη της νέας του Λειτουργίας σε ντο μείζονα. Η συναυλία διήρκεσε 3,5 ώρες και οι λεπτομέρειες αυτής έχουν λάβει πλέον διαστάσεις θρύλου.

Την μεγαλειώδη εκείνη βραδιά θα επιχειρήσει να επαναλάβει στις 6 Μαρτίου η Καμεράτα μαζί με μια ομάδα από σπουδαίους σολίστ. Η εξαιρετική ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου, θα παρουσιάσει το ίδιο εκείνο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας όργανα εποχής (ανάμεσά τους και ένα φορτεπιάνο του 1820, παρόμοιο με το περίφημο Broadwood του Μπετόβεν) ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον ήχο της ιστορικής συναυλίας του 1808.

Η συναυλία θα είναι χωρισμένη σε δύο μέρη και το κοινό θα έχει δυνατότητα επιλογής: μπορεί να παρακολουθήσει το ένα από τα δύο μέρη ή και τα δύο.

Το πρόγραμμα:

«Βeethoven-mania!»
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827)

Α΄ Μέρος 18:30

• Συμφωνία αρ. 6, έργο 68, «Ποιμενική»

• «Gloria» από τη Λειτουργία σε ντο μείζονα, έργο 86

Ελένη Σταμίδου, σοπράνο
Θεοδώρα Μπάκα, μέτζο σοπράνο
Γιάννης Φίλιας, τενόρος
Τίμος Σιρλαντζής, βαρύτονος

• Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 4, έργο 58

Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, φορτεπιάνο Stodart (ca. 1820)

Β΄ Μέρος 21:00

• Συμφωνία αρ.7 σε λα μείζονα, έργο 92

Αντί της Πέμπτης Συμφωνίας, που περιλαμβάνεται το αυθεντικό πρόγραμμα της συναυλίας της 22ης Δεκεμβρίου 1808 στη Βιέννη, η Καμεράτα θα ερμηνεύσει τη Συμφωνία αρ. 7, καθώς η 5η έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί ένα μήνα μετά στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης από άλλο συμφωνικό σύνολο.

• Άρια κοντσέρτου «Ah, perfido!»

Ελένη Σταμίδου, σοπράνο

• «Sanctus-Benedictus» από τη Λειτουργία σε ντο μείζονα, έργο 86

Ελένη Σταμίδου, σοπράνο
Θεοδώρα Μπάκα, μετζοσοπράνο
Γιάννης Φίλιας, τενόρος
Τίμος Σιρλαντζής, βαρύτονος

• Φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα, έργο 80

Τίτος Γουβελής, φορτεπιάνο
Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σε όργανα εποχής
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Χορωδία: Θα ανακοινωθεί.

«Βeethoven-mania!», Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα. Κυριακή 6 Μαρτίου, από 18:30 (πρώτο μέρος) ή 21:00 (δεύτερο μέρος). Τιμές εισιτηρίων: (για τη μία από τις δύο συναυλίες) από 14 έως 40 ευρώ και ειδικές τιμές, (για τις δύο συναυλίες) από 20 έως 60 ευρώ. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο τηλ. 210 7282333 και στο www.megaron.gr