Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση ανοίγει τις πόρτες της στον μινιμαλισμό διοργανώνοντας έναν πραγματικό μουσικό μαραθώνιο με συναυλίες, εκθέσεις και προβολές την Κυριακή 6 Μαρτίου

Το τέταρτο ετήσιο Open Day της Στέγης είναι αφιερωμένο στο μουσικό ρεύμα του μινιμαλισμού. Φίλοι της μουσικής, άνθρωποι κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο των μεγάλων μινιμαλιστών δημιουργών, των Steve Reich, Philip Glass, Terry Riley, Alvin Lucier, Michael Nyman, John Luther Adams, καθώς και άλλων λιγότερο γνωστών, σε ένα μουσικό μαραθώνιο με τη συμμετοχή μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών και περφόρμερ.

Δυο λόγια για τον μινιμαλισμό:

Ο μινιμαλισμός, ένας όρος που εισήχθη από τους συνθέτες και κριτικούς Michael Nyman και Tom Johnson, περιγράφει μια αισθητική τάση που κυριαρχεί στη σύγχρονη μουσική δημιουργία από το τελευταίο τρίτο του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα. Η ιδέα του μινιμαλισμού είναι πολύ πιο ευρεία από αυτήν που φαντάζεται ο περισσότερος κόσμος. Περιλαμβάνει εξ ορισμού έργα που χρησιμοποιούν ελάχιστο μουσικό υλικό (έως καθόλου!), νότες ή μουσικά όργανα με περιορισμένες δυνατότητες· συνθέσεις που η ίδια η διαδικασία δημιουργίας τους είναι και η μορφή τους· μουσική βασισμένη σε ισοκράτες, στατικούς θορύβους, σχεδόν ανεπεξέργαστες ηχογραφήσεις της φύσης· έργα με εξαιρετικά αργές, ανεπαίσθητες αλλαγές και με σχεδόν εμμονική έμφαση στην επανάληψη· μικροτονικές συνθέσεις· έργα που ενσωματώνουν διδάγματα από εξωευρωπαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς ή συνομιλούν απευθείας με την τζαζ και το ροκ.

Στις επιρροές του μινιμαλισμού συμπεριλαμβάνονται οι συνθέτες του Organum, μορφές της αναγεννησιακής μουσικής, όπως η πασακάλια και το ground bass, o Erik Satie, η αρμονική στάση στα έργα του Claude Debussy, το “Bolero” του Maurice Ravel, η μουσική Gamelan της Ινδονησίας, οι αφρικανικές πολυρρυθμίες, η ιαπωνική μουσική Gagaku, η θιβετιανή ψαλμωδία, η ακραία συμπύκνωση της μουσικής του Anton Webern, o John Cage και οι ρυθμικές δομές του.

Στην διάρκεια της Open Day: Minimalism(s) οι επισκέπτες της Στέγης θα έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν ελεύθερα σε όλους τους του κτιρίου, επιλέγοντας τα δρώμενα της επιλογής τους και δημιουργώντας τις δικές τους αισθητικές διαδρομές.

Η ταυτότητα του Open Day: Minimalism(s)

Concept, σύνθεση, μουσικολογική & σκηνοθετική επιμέλεια, realisations, ενορχηστρώσεις, οργάνωση: Ανάργυρος Δενιόζος
Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Λεβισιανός
Σκηνοθεσία, video & φωτισμοί: Μάνος Αρβανιτάκης
Επιμέλεια κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Προγραμματισμός, Electronics: Νίκος Παλαμάρης
Οργανωτική επιμέλεια: Κατερίνα Τσεσμετζή

Οι συντελεστές θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη φιλική συμμετοχή των Vicki Ray και Μark Menzies και με την ευγενική συνεργασία της Lauren Pratt από το αρχείο James Tenney στο Λος Άντζελες.

Open Day: Minimalism(s), Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, τηλ. 210 9005800, Κυριακή 6 Μαρτίου • 16:00-20:30 | Δράσεις με ελεύθερη είσοδο σε όλους τους χώρους της Στέγης • 21:00 | Συναυλία στη Μικρή Σκηνή. Εισιτήρια για τη συναυλία: Κανονικό 12 €,  μειωμένο ή μικρή παρέα (5-9 άτομα) 9 €, μεγάλη παρέα (10+ άτομα) 9 €, ΑΜΕΑ & άνεργοι: 5 €, συνοδός ΑΜΕΑ 10 €. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο της Στέγης και από την tickethour, τα καταστήματα Παπασωτηρίου, Ιανός, Γερμανός-Cosmote.

http://www.sgt.gr/gre/SPG1403/