Ένας από τους σπουδαιότερους βιολονίστες της εποχής μας θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 3 και 4 Απριλίου μαζί με την Oρχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ

Στο άκουσμα του ονόματος του οι φίλοι της κλασικής μουσικής σε όλο τον κόσμο υποκλίνονται με σεβασμό ενώ τα εισιτήρια για τις συναυλίες του εξαντλούνται πάντα σε χρόνο ρεκόρ. Ο λόγος για τον γερμανό βιρτουόζο του βιολιού Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν που μεσουρανεί εδώ και τρεις δεκαετίες στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα, με εμφανίσεις στις πιο σημαντικές συναυλιακές αίθουσες και τα φεστιβάλ παγκοσμίως.

Ο Τσίμμερμαν έρχεται στην Αθήνα μαζί με την Oρχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου αρχιμουσικού Ντάβιντ Άφκχαμ για δύο εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το πρόγραμμα των συναυλιών:

Κυριακή 3 Απριλίου

Το πρόγραμμα της πρώτης συναυλίας της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ ανοίγει το πενταμερές έργο Μεταβολές για ορχήστρα (Métaboles, 1963-64) του πολυβραβευμένου Ανρί Ντυτιγέ (1916-2013), ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους γάλλους συνθέτες και παιδαγωγούς της εποχής μας, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια. 

Η συνέχεια ανήκει στον Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945), επιφανή κλασικό συνθέτη του 20ού αιώνα, και στο Πρώτο του κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα (1907-8), το οποίο ο ούγγρος μουσουργός είχε αφιερώσει στη  διάσημη βιολονίστα Στέφι Γκέγερ. Στη συναυλία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, το Κοντσέρτο αρ. 1 θα ερμηνεύσει ο λαμπρός γερμανός βιολονίστας Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν.

Ο επίλογος της πρώτης βραδιάς ανήκει στον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827) και στην κοσμαγάπητη Πέμπτη συμφωνία του, η οποία εντάσσεται στον λεγόμενο επικό συμφωνικό του κύκλο, που ανοίγει με την «Ηρωική».

Δευτέρα 4 Απριλίου

Το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας περιλαμβάνει έργα Μπάρτοκ και Λίγκετι. Θα αρχίσει με το Κοντσέρτο αρ. 2 για βιολί και ορχήστρα (1937-8), (σολίστ: Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν) του Μπέλα Μπάρτοκ, το οποίο γράφτηκε τριάντα χρόνια μετά το Πρώτο κοντσέρτο. Ο Μπάρτοκ το συνέθεσε κατόπιν παραγγελίας του βιολονίστα και συνθέτη Ζόλταν Σέικεϊ. Θα ακουστεί ακόμη η Μουσική για έγχορδα, κρουστά και τσελέστα (1936) –και πάλι του Μπάρτοκ–, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, καθώς θέματά της έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως μουσική υπόκρουση σε φιλμ και σειρές.

Στην εποχή μας, οι δημιουργίες του Μπάρτοκ ξαναέρχονται στο προσκήνιο, ίσως γιατί το ουμανιστικό μήνυμα της μουσικής του είναι επίκαιρο όσο ποτέ ή ίσως πάλι επειδή το νεωτεριστικό πνεύμα του άνοιξε δρόμους ελευθερίας στην τέχνη της σύνθεσης. Στα έργα του, η λαϊκή μουσική συνυπάρχει με την έντεχνη αλλά και με τον Μοντερνισμό. Ο Μπάρτοκ γεννήθηκε στη Ρουμανία, σπούδασε στη Σλοβακία, έζησε τα νεανικά του χρόνια στη Ρουμανία και την Ουκρανία και αυτοεξορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της πολιτικής του σύγκρουσης με το αυταρχικό καθεστώς της πατρίδας του αλλά και με τον εθνικοσοσιαλισμό του Χίτλερ.

Επίσης, η Ορχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ θα ερμηνεύσει τη διαρκώς μεταλλασσόμενη σύνθεση Lontano (Από μακριά) για μεγάλη ορχήστρα του Ούγγρου Γκυέργκυ Λίγκετι (1923-2006). Ο τίτλος Από μακριά υποδηλώνει ήχους που έρχονται από απόσταση ή ακούγονται από τα παρασκήνια, αίσθηση που επιβεβαιώνεται από το μουσικό αποτέλεσμα στην αρχή και το τέλος του έργου.

Φρανκ Πέτερ Τσίμμερμαν & Oρχήστρα Νέων Γκούσταβ Μάλερ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κυριακή 3 και Δευτέρα 4 Απριλίου, ώρα 20:30 μ.μ.. Tιμές εισιτηρίων: 16 € (Ζώνη Γ) ● 30 € (Ζώνη Β) ● 43 € (Ζώνη Α) ● 60 € (Διακεκριμένη Ζώνη) ● Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ 8,50 € ● Πολύτεκνοι, 65+ 11 €. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: 210 7282333, www.megaron.gr