Η ελληνική λαϊκή παράδοση εμπνέει συγγραφείς και συνθέτες και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών –μαζί με τους Ηλία Καρέλλα και Μανώλη Μαυροματάκη- ζωγραφίζουν με νότες και στίχους

Το Ελληνικό Σχέδιο, η πρωτοβουλία που υποστηρίζουν ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η μουσικολόγος Ραλλού Βογιατζή για την ανάδειξη της ελληνικής μουσικής δημιουργίας, έχει …σχέδια. Ανάμεσά τους και η δημιουργία νέου πρωτότυπου ρεπερτορίου με έμπνευση από την ελληνική λαϊκή παράδοση.

Μέχρι στιγμής η ιδέα απέδωσε έξι μουσικά παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα εγχόρδων, που παρουσιάστηκαν με την ορχήστρα Καμεράτα τον Απρίλιο του 2013 και το Μάρτιο του 2014.

Τα παραμύθια που θα παρουσιαστούν σε πρώτη εκτέλεση τον Απρίλιο στη Στέγη, μόνιμο αρωγό και συνεργάτη του Ελληνικού Σχεδίου, θα είναι έργα των Α. Γουάστωρ και Τ. Ρωσόπουλου σε κείμενα των Κώστα Φασουλά και  Γιώργου Κοροπούλη. Βασισμένα σε λαϊκούς μύθους, θα παρουσιαστούν σε μορφή συμφωνικών ποιημάτων με αφηγητή από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Γιώργου Μπαλατσινού.

Αναλυτικά:

Το πρώτο παραμύθι, «Ένας παράξενος βασιλιάς», είναι μια σύνθεση του Αχιλλέα Γουάστωρ, σε κείμενο του Κώστα Φασουλά και αφήγηση από τον Ηλία Καρελλά: Στη χώρα της μεγάλης ξηρασίας, ο βασιλιάς μηχανεύεται τρόπους να κρύψει το... Το μεγάλο του μυστικό, ο δικός του εφιάλτης, στο τέλος, γίνεται χορός λυτρωτικός και ο ίδιος, σε διονυσιακή μέθη, ανακοινώνει στο λαό του αυτό που χρόνια τον βασάνιζε...

Στο δεύτερο παραμύθι, «Το θαρραλέο αγόρι και ο δράκος του πηγαδιού», σε σύνθεση του Τάσου Ρωσόπουλου, κείμενο του Γιώργου Κοροπούλη και αφήγηση από τον Μανώλη Μαυροματάκη, πρωταγωνιστεί μια μηλιά με χρυσά μήλα που φέρνει μεγάλη δυστυχία και θλίψη στην οικογένεια, γιατί ο δράκος του πηγαδιού κάθε χρόνο αρπάζει τη σοδειά τους. Ο μικρότερος και πιο θαρραλέος γιος αναλαμβάνει να νικήσει το Κακό για να ζήσουν και πάλι όλοι ευτυχισμένοι. Ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Θράκη, με σύγχρονο έμμετρο λόγο γεμάτο μουσικές εικόνες. 

Μια φορά κι ένα καιρό…, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφ. Συγγρού 107, Αθήνα. Σάββατο 16 Απριλίου, ώρα 18:00, Κυριακή 17 Απριλίου, ώρα 12:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 €, Μειωμένο/Παιδικό 8 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα) 10 €,  Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα) 7 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9005800. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο της Στέγης και από την tickethour, τα καταστήματα Παπασωτηρίου, Ιανός, Γερμανός-Cosmote.