Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ένα «πολυφωνικό» πρόγραμμα με επιλογές από το έργο τριών κορυφαίων ευρωπαίων συνθετών σε διεύθυνση του Εσθονού Μικέλ Κουτσόν

Μετά από το «μνημόνιο» συνεργασίας που υπέγραψαν τον Δεκέμβριο το ΚΘΒΕ και η ΚΟΘ, η ορχήστρα επέστρεψε επιτέλους στο φιλόξενο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για μια σειρά συναυλιών συμφωνικής μουσικής.

Η δεύτερη συναυλία της σειράς θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Απριλίου και την Κ.Ο.Θ. θα διευθύνει ο σπουδαίος Εσθονός μαέστρος Μικέλ Κουτσόν με σολίστ τον κορυφαίο φλαουτίστα της ορχήστρας Όθωνα Γκόγκα που πρόσφατα διακρίθηκε στο μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό κλασικής μουσικής της Γερμανίας και έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως, τον ARD International Music Competition, κερδίζοντας το βραβείο Bärenreiter.

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

  • Καρλ Νίλσεν: Εισαγωγή «Ήλιος», έργο 17
  • Πέτερις Βασκς: Κοντσέρτο για φλάουτο
  • Εκτόρ Μπερλιόζ: Φανταστική Συμφωνία

Και δυο λόγια για τους συνθέτες:

Ο Καρλ Νίλσεν θεωρείται ο μεγαλύτερος Δανός συνθέτης όλων των εποχών και το προσωπικό του στυλ διαμόρφωσε, όχι μόνο την εθνική μουσική ταυτότητα της χώρας του, αλλά ολόκληρης της Σκανδιναβίας. Εκτός από συνθέτης υπήρξε και ένας αξιόλογος μαέστρος και βιολονίστας, ενώ έχει στο ενεργητικό του και μία σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα, από τη θέση του στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας. Έγραψε την Εισαγωγή Ήλιος σε ένα ταξίδι του στην Ακρόπολη, όπου συνόδευε τη διάσημη γλύπτρια και σύζυγό του Άννα Μαρία Νίλσεν, θέλοντας να περιγράψει με τη μουσική του την πορεία του ήλιου πάνω από το Αιγαίο, από τη θριαμβευτική ανατολή του ως το αρχοντικό του βασίλεμα.

Ο Πέτερις Βασκς είναι ένας πολυβραβευμένος σύγχρονος Λετονός συνθέτης με έντονες οικολογικές ευαισθησίες. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από φωτεινότητα και εκφραστικότητα, ενώ επιχειρούν παράλληλα να εμβαθύνουν στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και να την αναδείξουν. Αυτά τα στοιχεία συναντάμε και στο Κοντσέρτο για φλάουτο, το οποίο περιγράφει έναν περίπατο μέσα στη φύση σε μια ήσυχη βραδιά, με το φλάουτο να εικονίζει τον άνθρωπο. Η μελωδία ρέει μέσα στη γαλήνη και περιγράφει μία απαράμιλλη φυσική ομορφιά, που στολίζεται επιπλέον με τις δροσερές πνοές του ανέμου και τα ποιμενικά κουδουνίσματα.

Η Φανταστική Συμφωνία του Εκτόρ Μπερλιόζ είναι ένα έργο-ορόσημο στην ιστορία της μουσικής, αφού δημιούργησε ουσιαστικά την προγραμματική μουσική, ενώ αποτελεί και την πρώτη ψυχεδελική μουσική δημιουργία, με την έντονα ονειρική και παραισθησιογόνα φύση της να οφείλεται πιθανότατα στη χρήση οπίου από το συνθέτη, όπως ακριβώς και ο ήρωας της ιστορίας που μας διηγείται ο Μπερλιόζ. Ένας νεαρός μουσικός που έχει δηλητηριάσει τον οργανισμό του με όπιο, λόγω του απελπισμένου του έρωτα, ξεκινά ένα νοητικό κυνήγι της ‘έμμονης ιδέας’ του και μας παρασέρνει σε μια συγκλονιστική περιπέτεια μέσα στους σκοτεινούς λαβύρινθους της φαντασίας του.

Η ΚΟΘ σε έργα Νίλσεν, Βασκς και Μπερλιόζhttp://www.tsso.gr, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 8 Απριλίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία 15 €, Εξώστης 10 €, Μειωμένο 5 €. Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. στην πλατεία Αριστοτέλους, τηλ. 2310 236990  (Δευ-Τετ-Σαβ 10:00-15:00, Τρι-Πεμ-Παρ 10:00-14:00 & 17:00-21:00) και από το www.tsso.gr

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-19:00 την εκπομπή «Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία» με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα