Ο τσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης και η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου σε έργα J. Brahms, C. Debussy, Z. Kodaly, D. Popper το Σάββατο 9 Απριλίου

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης επιμένει διακαλλιτεχνικά. Εκτός από εικαστικές εκθέσεις και δρώμενα φιλοξενεί στους χώρους του μουσικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου από σημαντικές προσωπικότητες της καλλιτεχνικής ζωής της πόλης, όπως ο τσελίστας Γιάννης Τσιτσελίκης και η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου.

Οι δυο τους θα παρουσιάσουν αύριο Σάββατο 9 Απριλίου ένα πρόγραμμα με έργα μουσικής δωματίου των J. Brahms, C. Debussy, Z. Kodaly, D. Popper

Δυο λόγια για τους καλλιτέχνες:

H Δόμνα Ευνουχίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο με άριστα και Α’ Βραβείο (τάξη Α. Κοντού). Συνέχισε τις σπουδές της στην École Normale de Musique (τάξη Ζαν Μπλανκάρ) και στο Conservatoire National Supérieur στο Παρίσι, απ’ όπου αποφοίτησε με Α’ βραβείο στο πιάνο και στη μουσική δωματίου (τάξη Aldo Ciccolini). Φοίτησε επίσης, στη Musikhochshcule του Μονάχου και εργάστηκε σε σεμινάρια και θερινές Mουσικές Aκαδημίες με τον Μαουρίτσιο Πολλίνι, τον Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, τον Σέρτζιου Τσελιμπιντάκε κ.α.

Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με όλες τις ελληνικές ορχήστρες, καθώς και με ορχήστρες του εξωτερικού. Ως σολίστ συμμετείχε σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Η δισκογραφία της περιλαμβάνει έργα του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αιμιλίου Ριάδη, Μανώλη Καλομοίρη, Μωρίς Ραβέλ. Το ρεπερτόριό της εκτός των έργων για σόλο πιάνο περιλαμβάνει 40 κοντσέρτα.

Διδάσκει στο Ωδείο-Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Συμμετέχει σε ελληνικές και διεθνείς επιτροπές διαγωνισμών.

Η Δόμνα Ευνουχίδου συμμετείχε στην  οργάνωση της Εβδομάδας Νέων Καλλιτεχνών, στις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις. Οργάνωσε τα Φεστιβάλ «Μουσική στη Σαμοθράκη», και «Σεμινάρια Μουσικής στο Νυμφαίο».Το 1998 ίδρυσε το Pianaemonium, ένα συγκρότημα 12 πιανιστών σε 6 πιάνα που ερμηνεύει κυρίως σύγχρονη μουσική.

Ο Γιάννης Τσιτσελίκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί το 1990.

Πρώτος σημαντικός δάσκαλός του στο βιολοντσέλο υπήρξε ο Μανόλης Καζαμπάκας. Συμπλήρωσε τις σπουδές του με υποτροφίες (Βρετανικό Συμβούλιο, Ίδρυμα Ωνάση, ΙΚΥ) στο Royal College of Music του Λονδίνου με τον William Pleeth, στο Eastman School of Music των ΗΠΑ με τον Steven Doane, τις τελειοποίησε με τον Janos Starker στο Indiana University των ΗΠΑ, όπου πήρε το «Master of Music” το 1998.

Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, με σόλο ρεσιτάλ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις. Σε ηλικία δεκαέξι ετών τιμήθηκε με διάκριση, παίρνοντας το Α’ Βραβείο σε διαγωνισμό του Συλλόγου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης και έδωσε ρεσιτάλ, που οργάνωσαν η ΚΟΑ και ΚΟΘ. Το 1989 εκπροσώπησε την Ελλάδα σε συναυλία στη Βενετία. Έχει συνεργαστεί με αξιόλογες ορχήστρες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως τη Φιλαρμονική Haydn της Βιέννης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ρηνανίας κ.α.

Ο Γιάννης Τσιτσελίκης είναι μέλος της World Orchestra of Peace. Το 2003 και 2005, συμμετείχε ως κορυφαίος σε συναυλίες στην Ευρώπη, τη Ρωσία και Κίνα. Τον Οκτώβριο του 2004, συμμετείχε ως κορυφαίος με τη Maggio Musicale-Ορχήστρα της Φλωρεντίας σε περιοδεία στη Βουδαπέστη, Σιγκαπούρη, Ινδία υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta. To καλοκαίρι του 2007 περιόδευσε στη Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο του θερινού Φεστιβάλ Βελιγραδίου. Προσκλήθηκε επίσης επανειλημμένα στα φεστιβάλ Αθηνών, Δημήτριων Θεσσαλονίκης κ.α.

 

Το Σεπτέμβριο του 2011, ο Γ. Τσιτσελίκης έκανε το ντεμπούτο του στις ΗΠΑ, όπου ερμήνευσε το κονσέρτο του Dvorak με την Adrian Symphony Orchestra. Tον Οκτώβριο του 2014 προσεκλήθη από την Birmingham SO και ερμήνευσε τις παραλλαγές σ’ ένα θέμα ροκοκό του Τσαϊκόφσκι. Από τον Νοέμβριο του 2000 κατέχει τη θέση κορυφαίου βιολοντσελίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 1996 τιμήθηκε για την καλλιτεχνική του πορεία από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Σπύρου Μοντσενίγου. 

Γιάννης Τσιτσελίκης - Δόμνα Ευνουχίδου, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 240002 , 2310 281212, www.mmca.org.gr, Σάββατο 9 Απριλίου, ώρα 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ (μαθητικό 5 ευρώ).