Δώδεκα σολίστ από τις δύο μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες της χώρας συμπράττουν σε μια μοναδική συναυλία με τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Με μια ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει από Μπαχ έως… Ιντιάνα Τζόουνς και με τη συμμετοχή 12 κορυφαίων μουσικών η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμπράττουν για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία τους Τετάρτη 20 Απριλίου στο Θεσσαλονίκη. Τέσσερις τρομπέτες, τέσσερα τρομπόνια, δύο κόρνα, μία τούμπα και κρουστά υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα θα ερμηνεύσουν έργα των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Τζιοβάνι Γκαμπριέλι και Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ, αλλά και διάσημα μουσικά θέματα από τον παγκόσμιο κινηματογράφο των Νίνο Ρότα, Ένιο Μορικόνε, Νικόλα Πιοβάνι και  Τζον Γουίλιαμς σε μια συναυλία με τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».

«Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιστορικό ρόλο των χάλκινων οργάνων και, υπό νέα οπτική γωνία, να ανακαλύψουν τους ήχους που μπορούν να παραγάγουν από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά να παίζουν μαζί, δηλαδή από την εποχή του μπαρόκ, στις αρχές του 16ου αιώνα, έως και τις ημέρες του σύγχρονου κινηματογράφου, στις αρχές του 21ου αιώνα. Στόχος μας είναι να διατρέξουμε αυτήν τη μακραίωνη διαδρομή, επιλέγοντας χαρακτηριστικές συνθέσεις από διαφορετικές περιόδους, όπως την πρώτη όπερα όπου εμφανίστηκαν τα χάλκινα όργανα, τον "Ορφέα" του Μοντεβέρντι, ή γνωστά θέματα από τις ταινίες "Τιτανικός", "Η ζωή είναι ωραία" και "Ιντιάνα Τζόουνς"», λέει ο Κώστας Αυγερινός, εκπρόσωπος του Metallon, του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών & Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Και συμπληρώνει ο Γιώργος Λασκαρίδης, εκπρόσωπος του Κουιντέτου Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης: «Τα όργανα αυτά (χάλκινα) έχουν ευθείας σχέση με την αναπνοή μας. Έτσι, ό,τι έχει μέσα του ο κάθε μουσικός, μπορεί να το βγάλει μέσω των χάλκινων πνευστών, γεγονός που τα καθιστά πολυμορφικά και τους προσδίδει πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Μάλιστα, τα χάλκινα πνευστά έχουν φτάσει να χρησιμοποιούνται ακόμη και για την υπέρβαση της μουσικής με την καθιερωμένη έννοια του όρου και την ανάπτυξη της αποκαλούμενης "μεταμουσικής", όπως συμβαίνει στις τελευταίες ταινίες του "Πολέμου των Άστρων" (Star Wars). Στις ταινίες αυτές πολλά σημαντικά εφέ, όπως ήχοι από την κάμψη μετάλλων, τριξίματα και κραυγές, παράγονται από χάλκινα μουσικά όργανα».

Το Metallon, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών & Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), ιδρύθηκε το 2000. Εκτός του Κώστα Αυγερινού (τρομπόνι), στο σύνολο συμμετέχουν ο Παναγιώτης Καίσαρης (τρομπέτα), ο Γιάννης Καραμπέτσος (τρομπέτα), ο Κωνσταντίνος Σίσκος (κόρνο), ο Ευάγγελος Καραμπάς (τρομπόνι), ο Ανδρέας-Ρολάνδος Θεοδώρου (τρομπόνι) και ο Σπύρος Λάμπουρας (κρουστά).

Το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) ιδρύθηκε το 2007. Εκτός του Γιώργου Λασκαρίδη (τρομπέτα), στο κουιντέτο λαμβάνουν μέρος ο Γρηγόρης Νέτσκας (τρομπέτα), ο Τραϊανός Ελευθεριάδης (κόρνο), ο Φιλήμων Στεφανίδης (τρομπόνι) και ο Παύλος Γεωργιάδης (τούμπα).   

Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός - Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 20 Απριλίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μαθητικά - φοιτητικά - κάτοχοι κάρτας ανεργίας). Πληροφορίες ‒ προπώληση εισιτηρίων: Στα εκδοτήρια της πλατείας Αριστοτέλους,  στα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στα τηλ. 2310.895938-9, στην ιστοσελίδα: http://www.tch.gr