Η υποβλητική σύνθεση του Χάυντν «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» θα παρουσιαστεί με φόντο τις φωτογραφίες του βραβευμένου Γιάννη Μπεχράκη σε μια συναυλία για τις μέρες του Πάσχα και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Το Θείο Πάθος συναντά τα ανθρώπινα πάθη σε μια συναυλία-γεγονός τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Νίκος Λαάρης, πιανίστας και αρχιμουσικός, από τους καλύτερους της νέας γενιάς, που έχει λάβει εκθειαστικές κριτικές όπου και αν εμφανίστηκε στο εξωτερικό, θα παρουσιάσει το έργο του Χάυντν «Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό» (εκδοχή για πιάνο). Πρόκειται για μια κατανυκτική σύνθεση χωρίς φωνητικά μέρη αποτελούμενη από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες επάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στο Σταυρό: «Πάτερ, άφες αυτοίς…», «Αμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ εμού έση…», «Γύναι, ίδε ο υιός σου…», «Θεέ μου, Θεέ μου, ινατί με εγκατέλιπες;», «Διψώ», «Τετέλεσται» και «Πάτερ, εις χείρας Σου παρατίθεμαι το πνεύμα μου».

© Υannis Behrakis/REUTERS         

Το έργο που  πρωτοπαρουσιάστηκε τη Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου 1787 στο ναό της Σάντα Κούεβα στην Ισπανία θα συνδυάζεται με φωτογραφικό υλικό από τον Γιάννη Μπεχράκη, βραβευμένο φωτορεπόρτερ και διευθυντή του φωτογραφικού τμήματος του πρακτορείου Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο φωτογράφος παραχώρησε αφιλοκερδώς οπτικό υλικό από τις αποστολές του σε Ελλάδα, Κόσοβο, Τυνησία, Σομαλία, Κασμίρ, Ιράκ, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Παλαιστίνη, Τσετσενία, Τουρκία, Σερβία, Νότιο Αφρική και Ισραήλ για να εκτεθεί στους χώρους του Μεγάρου (μέσα και έξω από την αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος) ειδικά για τη συναυλία, τα έσοδα της οποία θα διατεθούν για την ενίσχυση του έργου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.                

                         

© Υannis Behrakis/REUTERS         

Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται εντός και εκτός της αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος, λήφθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολών σε Ελλάδα, Κόσοβο, Τυνησία, Σομαλία, Κασμίρ, Ιράκ, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Παλαιστίνη, Τσετσενία, Τουρκία, Σερβία, Νότιο Αφρική και Ισραήλ.                                              

Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό -Η μουσική για το Θείο Πάθος συναντά το φωτογραφικό φακό, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μεγ. Δευτέρα 25 Απριλίου, 8:30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Ζώνη Β΄), 20,00 € (Ζώνη Α΄) Ειδικές τιμές: 5,00 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ),  8,00 € (65+, πολύτεκνοι). Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 7282333 και www.megaron.gr.