Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο Billy Paul

Το όνομά του μπορεί να μην σας λέει πολλά. Και αυτές τις μέρες που πέθανε ο Prince, είναι λίγο αμαρτία να μιλάς για άλλες απώλειες στο στερέωμα της μαύρης μουσικής. Αξίζει όμως να γράψουμε δυό λέξεις για τον Billy Paul, έστω και μόνο γιατί τραγούδησε το μυθικό “Me and Mrs. Jones”. Ένα από τα αισθηματικά, από τα πιο ηδονικά, τα πιο θερμόαιμα άσματα της soul μουσικής (και της μουσικής εν γένει, εδώ που τα λέμε), εν έτι 1972. Και το οδήγησε στην κορυφή και το έκανε επιτυχία ανά την υφήλιο και αποκόμισε βραβείο Grammy για την ερμηνεία του.


 

Ο Billy Paul γεννήθηκε στη Φιλαδέλφεια πριν από ογδόντα χρόνια και στα πρώτα έτη της καριέρας του ήταν αποκλειστικά αφοσιωμένος στη Jazz. Πρόλαβε μάλιστα πριν καν συμπληρώσει τα είκοσί του χρόνια να ηχογραφήσει μερικά σινγκλάκια και να συνοδεύσει στο σανίδι γιγαντιαίες μορφές όπως ο Charlie Parker και η Dinah Washington. Ύστερα τον τσάκωσε ο στρατός και τον έστειλε να υπηρετήσει στη Γερμανία παρεάκι με τον Elvis Presley. Δεν προέκυψε κάτι χειροπιαστό απ’ το κουβεντολόϊ τους, αλλά ο Paul άρχισε να υποψιάζεται ότι έρχονται αλλαγές στην popular music. Κι ξεκίνησε σιγά σιγά να στρίβει την καριέρα του και τις ερμηνείες του προς τον ήχο του rhythm and blues.

Η επιστροφή του στη Φιλαδέλφεια μετά απ’ το χακί τον έφερε κοντά στο δίδυμο των τραγουδοποιών και παραγωγών Kenneth Gamble και Leon Huff που κυριαρχούσαν στην τοπική σκηνή. Τον πήραν τότε υπό την προστασία τους κι άρχισαν να του γράφουν τραγούδια. Με μικρή επιτυχία στην αρχή, ώσπου το “Me and Mrs. Jones” τον ανέδειξε σε παγκόσμιας εμβέλειας φιγούρα της soul music. Τόσο ψηλά δεν ξανάφτασε ποτέ, αλλά δεν του χρειαζόταν κιόλας. Είχε μπει σε εκατομμύρια σπίτια και είχε εξασφαλίσει τη φήμη (και τα προς το ζην) για το υπόλοιπο του βίου. Δεν λησμόνησε ωστόσο την καταγωγή του και την ράτσα του, τραγουδώντας ενίοτε άσματα με κοινωνικό υπόβαθρο όπως το "Am I Black Enough for You" και ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από το ραδιοφωνικό κατεστημένο των ΗΠΑ που φρόντισε να απαγορεύσει τη μετάδοσή τους.