Η περίφημη οπερέτα παρεξηγήσεων του Θεόφραστου Σακελλαρίδη επαναλαμβάνεται από τη Λυρική Σκηνή από 21 Οκτωβρίου

Ενενήντα οκτώ χρόνια από την πρώτη παρουσίαση του έργου, ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη παραμένει με διαφορά η πιο δημοφιλής ελληνική οπερέτα. Βασισμένη στην γαλλική φάρσα των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκόρς «Η κυρία και ο βαφτιστικός της» είναι μια κωμωδία χαρακτήρων και παρεξηγήσεων διανθισμένη με μερικά από τα πιο δημοφιλή τραγούδια της προπολεμικής εποχής («Ψηλά στο μέτωπο», «Στο στόμα, στο στόμα», «Τον καιρό εκείνο, τον παλιό», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και άλλα). Σε πρόζα και στίχους τραγουδιών του ίδιου του συνθέτη, το έργο έχει γνωρίσει έως τώρα δεκάδες αναβιώσεις  - από την Εθνική Λυρική Σκηνή μόνο έχει παρουσιαστεί σε 33 από τις 76 καλλιτεχνικές περιόδους της ιστορίας της.

Η φετινή παραγωγή της Λυρικής όμως ξεχωρίζει. Κι αυτό διότι τα σκηνοθετικά ινία έχει αναλάβει ο νέος και «ελπιδοφόρος» Σίμος Κακαλάς («Γκόλφω», «Ορέστης»), ο οποίος σκοπεύει να αναδείξει περισσότερο τα κωμικά στοιχεία του έργου, την ταχύτητα της δράσης, την ακρίβεια και την οξυδέρκεια της πρόζας, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των νεότερων για την αθηναϊκή οπερέτα αφενός και για τον Σακελλαρίδη αφετέρου. Το πλαισιώνει μια ομάδα άξιων συντελεστών όπως  ο Αντώνης Δαγκλίδης που έχει σχεδιάσει τα σκηνικά -μια βίλα στην Κηφισιά της δεκαετίας του 1920, η Κλαιρ Μπρέισγουελ στα εντυπωσιακά κοστούμια εποχής, ο Περικλής Μαθιέλλης στους φωτισμούς και η Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα στη χορογραφία.

Ο «Βαφτιστικός» σε περίληψη:

A’ Πράξη / Το ζεύγος Ζαχαρούλη που ζει στην Αθήνα γιορτάζει τη δεύτερη επέτειο των γάμων του. Ο Ζαχαρούλης, επιστρατευμένος λόγω του πολέμου, έχει κατορθώσει να βγει βοηθητικός και να τοποθετηθεί στο τάγμα αυτοκινήτων.

Συζητώντας με τους προσκεκλημένους του στη βεράντα του σπιτιού, ο Ζαχαρούλης διηγείται ότι η γυναίκα του, Βιβίκα, όταν ήταν ακόμα παιδί είχε βαπτίσει στη Λιβαδειά κάποιον Μάρκο Κορτάση και πως ο βαφτιστικός της αυτός βρίσκεται τώρα στρατιώτης στο μέτωπο. Έρχεται η Βιβίκα, η οποία ευχαριστεί τους καλεσμένους για τις ευχές τους. Το ζεύγος Ζαχαρούλη μένει για λίγο μόνο. Φτάνει από το ραφείο η νέα στολή του Ζαχαρούλη, που γίνεται αφορμή ενός καβγά, κατά τον οποίο η Βιβίκα κατηγορεί τον άντρα της ότι είναι δειλός. Παράλληλα, υπερηφανεύεται για τον βαφτιστικό της, που βρίσκεται στο μέτωπο και πολεμά σαν ήρωας. Πάνω στην ώρα φτάνει ένας αρχιτέκτονας, ο κύριος Μαρτής, τον οποίο είχε ζητήσει η Βιβίκα για ορισμένες εργασίες. Η άφιξή του αποτελεί αφορμή για περαιτέρω προστριβές, καθώς αποκαλύπτεται κάποια ερωτική αταξία του Ζαχαρούλη.

Καταφθάνει ένας στρατιώτης, ο οποίος συστήνεται ως Μάρκος Κορτάσης, μάγειρας του 4ου λόχου του 61ου Συντάγματς. Η Βιβίκα ενθουσιάζεται, ενώ ο Ζαχαρούλης ανησυχεί. Ο Κορτάσης διηγείται στους καλεσμένους τις μάχες του στο μέτωπο. Η Βιβίκα δεν του προτείνει μονάχα να φρεσκαριστεί καθώς δείχνει ταλαιπωρημένος από τις κακουχίες, αλλά του προσφέρει επίσης τη νέα στολή του Ζαχαρούλη. Συναντά τον Μαρτή και από τη συζήτησή τους μαθαίνουμε ότι ο υποτιθέμενος Κορτάσης είναι στην πραγματικότητα ο Πέτρος Χαρμίδης, αρχιτέκτονας από το Αίγιο και παντρεμένος. Είναι φίλος του πραγματικού Κορτάση, που καθώς είναι αγράμματος, παρακαλούσε αυτόν να απαντά στα γράμματα που του έστελνε η νονά του. Βλέποντας σε μία φωτογραφία την όμορφη Βιβίκα ο Χαρμίδης αποφάσισε να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Με την άδεια του Κορτάση πήρε το βιβλιάριό του και μία φωτογραφία της νονάς και παρουσιάστηκε μπροστά της ως βαφτιστικός της. Στη συνέχεια ο Μαρτής διηγείται στον Χαρμίδη τις γκρίνιες του ζεύγους Ζαχαρούλη.

Στο σπίτι του ζεύγους Ζαχαρούλη φτάνει η Κική, φίλη της Βιβίκας από το Αίγιο. Έρχεται να παρακαλέσει τη Βιβίκα να ζητήσει από το θείο της, που είναι συνταγματάρχης, να δοθεί άδεια στον άντρα της. Άντρας της είναι ο Πέτρος Χαρμίδης. Η Βιβίκα ενθουσιάζεται που τη βλέπει μετά από τόσο καιρό και προσφέρεται να την φιλοξενήσει στο σπίτι της.

Μόλις φεύγει η Κική έρχεται ο Χαρμίδης, φορώντας την εντυπωσιακή στολή του Ζαχαρούλη: καθαρός, ξυρισμένος, γοητευτικός, φλερτάρει τη Βιβίκα και, τελικά, της εξομολογείται τον έρωτά του. Την ώρα που τη φιλά εμφανίζεται ο συνταγματάρχης, θείος της Βιβίκας. Εκείνη τα χάνει και για να δικαιολογηθεί παρουσιάζει τον Χαρμίδη ως σύζυγό της και τον Ζαχαρούλη ως βαφτιστικό. Ο συνταγματάρχης, που δεν είχε τύχει ποτέ να γνωρίσει τον πραγματικό σύζυγο δεν έχει λόγο να αμφιβάλλει. Μία ορχήστρα Tσιγγάνων διασκεδάζει την ομήγυρη. Ο Ζαχαρούλης φεύγει και ο Χαρμίδης βρίσκει ευκαιρία να συνεχίσει το φλερτ του με την πρόθυμη Βιβίκα.

Β’ Πράξη / Ο χορός τραβά πολύ και η Βιβίκα προφασίζεται αδιαθεσία, προκειμένου να αρχίσουν σταδιακά οι καλεσμένοι να αποχωρούν. Ο Ζαχαρούλης, ως υποτιθέμενος μάγειρας του λόχου αποσύρεται στην κουζίνα και η Βιβίκα μένει και πάλι μόνη με τον αγαπημένο «βαφτιστικό» της.

Στο τραπέζι ο συνταγματάρχης διηγείται ότι ερχόμενος από την Πάτρα γνώρισε μία πολύ χαριτωμένη κυρία. Στην κουβέντα αποκαλύπτεται ότι η όμορφη ύπαρξη ήταν η Κική Χαρμίδη.

Μετά το γεύμα η Κική συναντά τον συνταγματάρχη και τον παρακαλεί για την άδεια του συζύγου της. Η ορχήστρα των Τσιγγάνων έρχεται να πληρωθεί και ο συνταγματάρχης βρίσκει την ευκαιρία να συστήσει στην Κική τον υποτιθέμενο σύζυγο της Βιβίκας, που φυσικά δεν είναι άλλος από τον πραγματικό σύζυγο της Κικής. Οι δύο γυναίκες λιποθυμούν, ενώ ο Ζαχαρούλης πέφτει στην αγκαλιά του συνταγματάρχη, που είχε ανακοινώσει ότι θέλει να τον πάρει μαζί του στο μέτωπο.

Γ’ Πράξη / Στην οικία του Ζαχαρούλη φτάνει ένας ακόμα απρόσκλητος επισκέπτης. Είναι ο πραγματικός βαφτιστικός της Βιβίκας, ο Κορτάσης, που έρχεται να πάρει από τον Χαρμίδη το βιβλιάριό του. Φυσικά δρα ως καταλύτης. Οι παρεξηγήσεις αυξάνονται, αλλά ο Ζαχαρούλης και ο Χαρμίδης κατανοούν πως μόνον εάν συμφιλιωθούν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις γυναίκες τους, που έχουν εξαγριωθεί με όσα αποκαλύπτονται. Έτσι, δίδονται οι απαραίτητες εξηγήσεις και όλα έχουν αίσιο τέλος.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης  - Ανδρέας Πυλαρινός
Σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης
Διεύθυνση Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Χορογραφία: Ιρίνα Ακριώτη-Κολιουμπάκινα

Η διανομή:

Βιβίκα: Γεωργία Ηλιοπούλου - Τζίνα Πούλου
Κική: Διαμάντη Κριτσωτάκη  - Δέσποινα Σκαρλάτου
Χαρμίδης: Δημήτρης Πακσόγλου  - Νίκος Στεφάνου
Ζαχαρούλης: Σταμάτης Μπερής
Συνταγματάρχης: Κωστής Ρασιδάκις - Γιάννης Γιαννίσης
Κορτάσης: Παύλος Μαρόπουλος  - Αναστάσιος Στέλλας
Μαρτής: Θανάσης Ευαγγέλου  - Νίκος Τσαούσης
Μίμης/ Ράφτης: Εμμανουήλ Λορέντζος  - Νίκος Κατσιγιάννης
Μαγείρισσα: Αγγελική Μαρινάκη - Αναστασία Χριστοφιλάκη

Μπαλέτο: Γεωργία Τρίτση, Αθηνά Βρούβα, Κατερίνα Κήκου, Δέσποινα Μπισμπίκη, Βερόνικα Παπαδημητρίου, Μπλέντι Λατίφι, Ευάγγελος Λαφάρας, Εσμεράλντο Μπίτρο, Ιλίρ Σίπρι

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Θέατρο Ολύμπια, 21, 22, 23, 26, 30 Οκτωβρίου και 2 και 6 Νοεμβρίου, ώρα  20:00. Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35. Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €10. Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12, €20. Στην δεύτερη παράσταση της παραγωγής, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, θα διατεθούν 150 εισιτήρια για ανέργους, στην τιμή των €5. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Θεάτρου Ολύμπια,Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, τηλ. κέντρο 210 36 62 100, ομαδικές κρατήσεις 210 37 11 342, ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr