Ο διάσημος βιολονίστας θα εμφανιστεί με την διπλή ιδιότητα του σολίστ και του μαέστρου την Πέμπτη 12 Μαΐου

Ένας δεξιοτέχνης του βιολιού, μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον χώρο της κλασικής μουσικής σήμερα, ο Λεωνίδας Καβάκος, θα δώσει μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής την Πέμπτη 12 Μαΐου με έργα Μότσαρτ, Μπουζόνι και Μούσοργκσκι. Μαζί με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, ο έλληνας μουσικός θα ερμηνεύσει το αριστουργηματικό Τρίτο κοντσέρτο για βιολί του Μότσαρτ και θα διευθύνει το έργο Berceuse élégiaque του Μπουζόνι και τις Εικόνες από μια έκθεση του Μούσοργκσκι (σε ενορχήστρωση Ραβέλ).

Η συναυλία θα ανοίξει με το τριμερές Κοντσέρτο για βιολί αρ. 3 σε σολ μείζονα K. 216 του Μότσαρτ. Είναι το τρίτο από τα πέντε κοντσέρτα για βιολί που έγραψε ο μεγάλος Αυστριακός, ο οποίος ήταν δεξιοτέχνης βιολονίστας από την παιδική του ηλικία και είχε πλήρη γνώση των τεχνικών του συγκεκριμένου οργάνου. Το συνέθεσε στο Ζάλτσμπουργκ το 1775.

Το πρώτο μέρος θα κλείσει με την έντονα ατμοσφαιρική Berceuse élégiaque, έργο 42, μια σύνθεση που φέρει τον εύγλωττο υπότιτλο «Το νανούρισμα ενός άνδρα επάνω από το φέρετρο της μητέρας του». Την υπογράφει ο Φερρούτσιο Μπουζόνι, ένας οραματιστής ιταλός μουσουργός και εξαίρετος πιανίστας των τελών του 19ου αιώνα που ενέπνευσε τους συνθέτες της Δεύτερης Σχολής της Βιέννης. 

Μετά το διάλειμμα, στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα ακουστεί η ορχηστρική εκδοχή του έργου Εικόνες από μια έκθεση του Μόντεστ Μούσοργκσκι (1839-1881). Οι Εικόνες, που αποτελούνται από 14 μέρη, γράφτηκαν αρχικά με τη μορφή σουίτας για πιάνο και παραμένουν έργο αναφοράς της πιανιστικής φιλολογίας. Ο μεγάλος ρώσος συνθέτης τις εμπνεύστηκε ύστερα από την επίσκεψή του σε μια έκθεση του πρόσφατα χαμένου ζωγράφου Βίκτορ Χάρτμαν το 1874 στην Αγία Πετρούπολη. Μετά τον θάνατο του Μούσοργκσκι, έγιναν πολλές ενορχηστρωτικές απόπειρες, αλλά δημοφιλέστερη και επιτυχέστερη θεωρείται η ενορχήστρωση του Μωρίς Ραβέλ.  

Αυτή τη σεζόν, ο Λεωνίδας Καβάκος περιοδεύει με τη Φιλαρμονική του Λονδίνου στην Ισπανία και την Ορχήστρα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στις ΗΠΑ, ενώ εμφανίζεται σε φημισμένα διεθνή φεστιβάλ (Βερμπιέ, «Λευκές νύχτες», Εδιμβούργου, Αννεσύ, Δρέσδης, Τάνγκλγουντ). Την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο (2016-2017), θα είναι Artist in Residence της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης.  

Ο Λεωνίδας Καβάκος με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Πέμπτη 12 Μαΐου, ώρα 8:30 μ.μ.. Tιμές εισιτηρίων: 21 € (Ζώνη Γ) ● 38 € (Ζώνη Β) ● 55 € (Ζώνη Α) ● 75 € (Διακεκριμένη Ζώνη), Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ: 10 € ● Πολύτεκνοι, 65+: 14 €. Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων: 210 72.82.333, www.megaron.gr