Ο διάσημος ρώσος μαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ θα διευθύνει την ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι σε μια θριαμβευτική συναυλία για την απελευθέρωση της πόλης από το ISIS.

Ο αγαπημένος μαέστρος του προέδρου Πούτιν και ένας από τους κορυφαίους αρχιμουσικούς σε όλο τον κόσμο, ο Βαλέρι Γκέργκιεφ, καλλιτεχνικός διευθυντής της Ορχήστρας του Θεάτρου Μαριίνσκι, τέως διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου (London Symphony Orchestra), θα διευθύνει σήμερα την ιστορική ορχήστρα σε μια συναυλία στο ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Παλμύρας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της πόλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους μετά από δέκα μήνες κατοχής. Ο μαέστρος που έχει γράψει ιστορία στο πόντιουμ, όμως έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια για τις πολιτικές τοποθετήσεις του θα παρουσιάσει μια συναυλία με τίτλο «Pray for Palmyra. Music revives ancient remains» (Προσευχηθείτε για την Παλμύρα. Η μουσική αναβιώνει τα αρχαία μνημεία) η οποία θα μεταδοθεί από τα περισσότερα ρωσικά ΜΜΕ (παρακολουθήστε την ΕΔΩ ) .

Η ανακοίνωση της συναυλίας δεν έχει δεκτή από όλους με ενθουσιασμό –τα δυτικά Μέσα αποδίδουν στην ρωσική επέμβαση στη Συρία τον θάνατο περίπου 2.000 αμάχων, γεγονός που η ρωσική κυβέρνηση διαψεύδει μετά βδελυγμίας. Οι κατηγορίες ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούν τον Γκέργκιεφ ο οποίος το 2008, ενώ βρίσκονταν στο τιμόνι της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου, διηύθυνε την Ορχήστρα του Θεάτρου Μαριίνσκι σε μια ακόμα νικητήρια συναυλία στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας Τσινβάλι. Ο Γκέργκιεφ –Οσετός στην καταγωγή- γιόρτασε με αυτό τον τρόπο τη νίκη των αυτονομιστών μετά από την ατυχή απόπειρα των Γεωργιανών να ανακαταλάβουν την περιοχή που προκάλεσε τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση.