Με Μπετόβεν και Άστορ Πιατσόλα στον προαύλιο χώρο του θα περιμένει τους Θεσσαλονικείς το Μέγαρο Μουσικής σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη στις 20:30.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης επιμένει μελωδικά. Σε πείσμα των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην ατμόσφαιρα και στην τσέπη μας, οι υπεύθυνοι του οργανισμού βρίσκουν τρόπους να μας υπενθυμίσουν ότι όλα είναι καλύτερα μετά μουσικής. Πόσο μάλλον μια δροσιστική βραδινή βόλτα κατά μήκος της παραλίας με τελικό προορισμό τον προαύλιο χώρο του Μεγάρου όπου σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, και αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 20:30, η θαλασσινή αύρα θα μεταφέρει νότες από  σαξόφωνα, βιολιά, βιόλες και  κλαρινέτα. Το «μενού» -που είναι δωρεάν, εννοείται- θα περιλαμβάνει από Μπετόβεν έως Πιατσόλα και μπορεί να το απολαύσει όποιος θέλει καθισμένος αναπαυτικά στο γρασίδι, απολαμβάνοντας τη θέα του Θερμαϊκού και το ευεργετικό βραδινό αεράκι.


Tο νεανικό μουσικό σχήμα Sax Nouveau

 Αναλυτικότερα, οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:

Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., επτά σαξοφωνίστες, ηλικίας 16 έως 22 ετών, που φοιτούν στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιάσουν συνθέσεις των Πάρι Παρασχόπουλου, Μοντέστ Μουσόργκσκι, Φίλιπ Γκλας, Γουίλ Γκρέγκορι, Πέδρο Ιτουράλδε και Γκάβιν Γουίτλοκ. Οι εν λόγω σαξοφωνίστες ανήκουν στο νεανικό μουσικό σχήμα Sax Nouveau, το οποίο, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Λυγερίδη, διατρέχει με τις εμφανίσεις του διάφορα είδη μουσικής, όπως είναι η jazz, η blues, η funky, η έθνικ και η κλασική. 


Ο ταλαντούχος Χριστόφορος Πετρίδης, 12 ετών

Σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουνίου, στις 9.30 μ.μ., δύο προικισμένοι μαθητές του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν τη Σονάτα της Άνοιξης του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (έργο 24 για βιολί και πιάνο), το κοντσέρτο για βιολοντσέλο σε σολ ελάσονα του Λουΐγκι Μποτσερίνι και το Σκέρτσο Ταραντέλα του Χένρικ Βινιάφσκι (έργο 16 για βιολί και πιάνο). Πρόκειται για τον ταλαντούχο Χριστόφορο Πετρίδη, 12 ετών, ο οποίος παίζει βιολί, και τη βραβευμένη σε διαγωνισμούς αδελφή του Μαρία – Έλλη Πετρίδου, 11 ετών, η οποία ασχολείται με το βιολοντσέλο. Στο πιάνο θα τους συνοδεύει η Βαλέρια Χαριτίδου.


Η βραβευμένη Μαρία – Έλλη Πετρίδου, 11 ετών

Αύριο, Πέμπτη 23 Ιουνίου, στις 8.30 μ.μ., 13 μαθητές /-τριες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και 7 φοιτητές /-τριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα μεταφέρουν σε εξωτερικό περιβάλλον συνθέσεις μουσικής δωματίου, οι οποίες συνήθως ακούγονται σε μικρούς, κλειστούς χώρους. Αξιοποιώντας διάφορα όργανα, όπως κιθάρα, βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, σαξόφωνο και κλαρινέτο, θα ερμηνεύσουν, συγκροτώντας 13 διαφορετικά σύνολα, έργα προκλασικής, κλασικής, ρομαντικής και σύγχρονης μουσικής. Το ευρύ ρεπερτόριο της συναυλίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σονάτες των Τζον Σεμπάστιαν Μπαχ, Λουΐγκι Μποτσερίνι και Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ, συνθέσεις των Γκούσταβ Μάλερ και Άστορ Πιατσόλα, αλλά και έργα των Χρήστου Σαμαρά και Γιάννη Κωνσταντινίδη.


Εξωτερική άποψη του κτηρίου Μ1 και του υπαίθριου χώρου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης