Στις 29 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή η νορβηγίδα μούσα του Leonard Cohen που ενέπνευσε το “So Long, Marianne”

Τη Marianne τη γνωρίσαμε από την πέννα του Leonard Cohen πριν από πολλές δεκαετίες. Τότε που υμνούσε τα κάλλη της σε τραγούδια όπως το “So Long, Marianne” “Bird on a wire”, τότε που φιλοτεχνούσε το πορτραίτο ενός μαγικού, ενός εξώκοσμου πλάσματος. Ενός πλάσματος που δεν υπάρχει πια, καθώς η Marianne Ilhen άφησε την τελευταία της πνοή στις 29 του περασμένου μηνός, σε ηλικία ογδονταενός ετών. Είχε προλάβει πάντως να διαβάσει το γράμμα που της έστειλε ο παλιός της εραστής. Τον αποχαιρετισμό του…

Με τα λόγια του Leonard Cohen:

«Λοιπόν Marianne, έφτασε πια ο καιρός που γεράσαμε πολύ και τα σώματά μας διαλύονται και νομίζω ότι δεν θα αργήσω καθόλου να σε ακολουθήσω. Θέλω να ξέρεις ότι είμαι πίσω σου και τόσο κοντά σου που αν απλώσεις το χέρι σου νομίζω ότι θ’ αγγίξει το δικό μου. Και ξέρεις ότι πάντα σ’ αγαπούσα για την ομορφιά σου και τη σοφία σου, αλλά δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνω όλα αυτά γιατί τα ξέρεις ήδη. Τώρα όμως θέλω απλώς να σου ευχηθώ ένα πολύ καλό ταξίδι. Αντίο παλιά μου φίλη. Ατέλειωτη αγάπη, θα σε δω στη διαδρομή.»

Τα άκουσε αυτά η Marianne στο κρεβάτι του πόνου κι όταν έφτασε η επιστολή στη φράση «αν απλώσεις το χέρι σου» το άπλωσε όντως. Έτσι δήλωσε στο “CBC Radio” ο φίλος της Jan Christian Mollestad που της διάβασε την επιστολή, προσθέτοντας ότι δύο ημέρες αργότερα η Ilhen έπεσε πρώτα σε κώμα και κατόπιν εγκατέλειψε τα εγκόσμια. Στις τελευταίες της στιγμές ο Mollestad της τραγούδησε το “Like a bird on a wire” και ύστερα την φίλησε στο μέτωπο και εγκαταλείποντας το δωμάτιο ψιθύρισε “so long, Marianne”.

Η κηδεία της Marianne Ilhen έλαβε χώρα στο Όσλο την περασμένη Παρασκευή.

Από τις εκδόσεις Ποταμός κυκλοφορεί το βιβλίο της Κάρι Χέστχαμαρ «So long Marianne» που περιγράφει με μυθιστορηματικό τρόπο τον έρωτα του Λέοναρντ Κοέν με την Μαριάννε Ιλέν, τη νορβηγίδα καλλονή και μούσα του με φόντο την Ύδρα τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.