Το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο της πόλης ανοίγει τις πύλες του απόψε μετά από πέντε χρόνια εργασιών αποκατάστασης και υποδέχεται το κοινό με μια συναυλία για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Πέντε ολόκληρα χρόνια παρέμεινε κλειστό το Θαλάσσιο Ενετικό Φρούριο Rocca a Mare (Κούλες) στο Ηράκλειο της Κρήτης, πέντε χρόνια κατά τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού προχώρησαν στην στερέωση και αποκατάσταση του μνημειακού κελύφους, την αντικατάσταση και αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του κοινού και τη δημιουργία επισκέψιμων εκθεσιακών χώρων, όπου εκτίθενται για πρώτη φορά τα ευρήματα από τα ναυάγια της υποβρύχιας έρευνας που πραγματοποίησε στη νησίδα Ντία, ο θρυλικός Γάλλος ερευνητής Ζακ Ιβ Κουστό, το 1976,  χώρων πληροφόρησης και υποδομών πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Tο φρούριο Rocca a Mare (Κούλες) αποτελεί μέρος των οχυρωματικών έργων που πραγματοποίησαν  οι Ενετοί στο Ηράκλειο και έχει υποστεί επανειλημμένα αλλαγές και επισκευές που συνεχίστηκαν και μετά την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους. Το 2000 είχαν γίνει έργα υποστήριξης της νότιας πλευράς επειδή είχε σπηλαιωθεί από τη θάλασσα.

Τα έργα που κόστισαν 2.050.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 ολοκληρώθηκαν και το φρούριο είναι πλέον έτοιμο να δεχτεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, από τις 18 Αυγούστου από τις 8:00 ως τις 15:00 με ελεύθερη είσοδο, και από τις 16 Σεπτεμβρίου, όταν θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια, με εισιτήριο.

Η επίσημη πρώτη θα γίνει σήμερα το βράδυ στις 20:30 με μια πανηγυρική συναυλία από τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και τους συνεργάτες του με τίτλο «Το φρούριο της θάλασσας στο φως του φεγγαριού». Είσοδος ελεύθερη.