Η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα και η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου θα ερμηνεύσουν κλασικά και ελαφρά έργα του συνθέτη που έγινε γνωστός με δύο ονόματα: Γιάννης Κωνσταντινίδης και Κώστας Γιαννίδης

Με ένα διαφορετικό ρεσιτάλ, αφιερωμένο σε μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής μουσικής του 20ου αιώνα, συνεχίζεται ο κύκλος «Η ανθρώπινη φωνή» στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η μετζοσοπράνο Θεοδώρα Μπάκα και η πιανίστα Δόμνα Ευνουχίδου θα ερμηνεύσουν μια επιλογή από έργα για φωνή και πιάνο του Γιάννη Κωνσταντινίδη αλλά και αγαπημένα «ελαφρά» τραγούδια που υπέγραφε ως Κώστας Γιαννίδης.


Δόμνα Ευνουχίδου

Δυο λόγια για τον συνθέτη με το «διπλό» πρόσωπο:

Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης (1903-1984) είναι ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της Εθνικής μας Σχολής. Γεννήθηκε στη Σµύρνη το 1903 σε εύπορη οικογένεια και γνώρισε από μικρή ηλικία τη δυτική αλλά και την παραδοσιακή μουσική καθώς και άλλα μουσικά είδη. Μελέτησε μουσική στη γενέτειρά του και αργότερα στη Γερμανία, όπου άρχισε και την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία.

Υπήρξε ένας συνθέτης που υπηρέτησε με συνέπεια τόσο τη «λόγια» όσο και την «ελαφρά» μούσα, δηλώνοντας πάντοτε «μουσικός» και όχι «συνθέτης». Οι έντεχνες δημιουργίες του εμπνέονται από το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, το οποίο είχε μελετήσει σε βάθος. Έγραψε µουσική για περισσότερες από 50 οπερέτες, επιθεωρήσεις, µουσικές κωµωδίες και ηθογραφίες, πολλά τραγούδια εκτός θεάτρου, καθώς και µουσική για τον ελληνικό κινηµατογράφο.


Θεοδώρα Μπάκα

Το πρόγραμμα της βραδιάς:

Το ρεσιτάλ θα αρχίσει με αποσπάσματα από τη συλλογή «20 τραγούδια του ελληνικού λαού «για μία φωνή και πιάνο και συνεχίζεται με πιανιστικές μικρογραφίες από τα «44 Παιδικά κομμάτια για πιάνο πάνω σε ελληνικούς σκοπούς» (Τετράδιο β΄) του Γιάννη Κωνσταντινίδη.

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν τα «Τραγούδια της προσμονής» (από τη «Λυρική προσφορά» του Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ) για μεσόφωνο και πιάνο καθώς και μερικά από τα πιο μελωδικά και αγαπημένα «ελαφρά» τραγούδια του Κώστα Γιαννίδη: «Ονειρεύτηκα», «Κάποιο μυστικό», «Λες και δεν είναι αλήθεια», «Πέρσι τέτοιο καιρό», «Θα ξανάρθεις», «Τα γκρίζα ματάκια», «Τα δικά σου τα μάτια», «Λίγα λουλούδια», «Σπιτάκι μου παλιό».

Γιάννης Κωνσταντινίδης/Κώστας Γιαννίδης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: 10 € (Ζώνη Β΄), 15 € (Ζώνη Α΄). Ειδικές τιμές: 4 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 6 € (65+, πολύτεκνοι). Πληροφορίες-προπώληση εισιτηρίων:  τηλ. 210 7282333, www.megaron.gr