Με έργα Έντουαρντ ‘Ελγκαρ, Φέλιξ Μέντελσον και Κωστή Κριτσωτάκη η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τον σπουδαίο γερμανό αρχιμουσικό Ντάνιελ Χούπερτ, θα μας ταξιδέψει στη βρετανική πρωτεύουσα

Καταρχήν να αποσαφηνίσουμε τη σχέση των τριών συνθετών με το Λονδίνο:

Για τον Έντουαρντ ‘Ελγκαρ, τα λόγια είναι περιττά. Ο εμβληματικός άγγλος συνθέτης του 19ου και 20ου αιώνα έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο όπου και συνέθεσε τα κορυφαία έργα του. Ανάμεσα σε αυτά και το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο, έργο του 1918, που έμελλε να είναι η ύστατη, ολοκληρωμένη και μεγαλεπήβολη συμφωνική δημιουργία του. Το Κοντσέρτο παίχτηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο 1919 στο Queen’s Hall από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και με σολίστ τον Φέλιξ Σάλμοντ.

Η σχέση του Κωστή Κριτσωτάκη με το Λονδίνο είναι λιγότερο προφανής. Την περίοδο 1994-97 σπούδασε στο Guildhall School of Music and Drama και στο  Royal College of Music με υποτροφία του ιδρύματος Α. Ωνάσης. Η Suite Giocosa του, έργο που, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, έχει εύθυμο χαρακτήρα και γράφτηκε για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2016. Είναι βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε παλαιότερο έργο του συνθέτη, στο μπαλέτο «Χάριν παιδιάς», το οποίο ο συνθέτης επεξεργάστηκε ξανά, προσθέτοντας νέο υλικό και δίνοντάς του μία εντελώς καινούρια, ολοκληρωμένη μορφή για συμφωνική ορχήστρα.

Και θα κλείσουμε με τον Φέλιξ Μέντελσον. Η περίφημη «Ιταλική Συμφωνία» του γράφτηκ, κατόπιν παραγγελίας της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας του Λονδίνου και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη βρετανική πρωτεύουσα  στις 13 Μαΐου του 1833 με την Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας, υπό τη μουσική διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. 

Την Κρατική Ορχήστρα θα διευθύνει ο γερμανός αρχιμουσικός Ντάνιελ Χούπερτ, Γενικός Μουσικός Διευθυντής της ιστορικής Ορχήστρας της γερμανικής πόλης Σβερίν. Το Κοντσέρτο του άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ θα ερμηνεύσει ο Α΄ κορυφαίος τσελίστας της Ορχήστρας Γιάννης Τσιτσελίκης.

Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο «Πόλεις της Μουσικής» της Κ.Ο.Α.

Το πρόγραμμα της συναυλίας:

ΚΩΣΤΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ (γεν.1973)
Suite Giocosa, σε α΄εκτέλεση

ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΕΛΓΚΑΡ (1857–1934)
Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85

ΦΕΛΙΞ ΜΕΝΤΕΛΣΟΝ (1809–1847)
Συμφωνία αρ.4 σε λα μείζονα, έργο 90 «Ιταλική»

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από το Νίκο Λαάρη για τους κατόχους εισιτηρίων.

Πόλεις της Μουσικής – Λονδίνο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων:25€ (Διακ.),15€ (Ζώνη Α), 10€ (Ζώνη Β+Γ), 5€ (εκπτωτικό). Πληροφορίες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τηλ. 210 7257601-3, www.koa.gr. Αγορά εισιτηρίων:Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ. 210 7282333