Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ντύνει μουσικά τον «Μετανάστη» του Τσάρλι Τσάπλιν σε μια διπλή προβολή-συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Fluxum και το Flux Laboratory, παρουσιάζουν το «The Immigrant» Project, μια πολιτιστική σύμπραξη για το προσφυγικό με στόχο την ουσιαστική κινητοποίηση όλων μας. Η συνεργασία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την προβολή της ιστορικής ταινίας του Τσάρλυ Τσάπλιν «Ο Μετανάστης» («The Immigrant»). Η ταινία, που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1917, αγγίζει ίσως με τον πιο ευαίσθητο τρόπο το κοινωνικό ζήτημα της βίαιης μετεγκατάστασης, της μετανάστευσης, του προσφυγικού. Την προβολή της ταινίας θα συνοδεύσει ένα ευρύ μουσικό σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το οποίο με τη συμμετοχή των πρώτων σπουδαστών της νεοσύστατης Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. και με τη σύμπραξη τζαζ κουαρτέτου (Δημήτρης Τσάκας-σαξόφωνο, Δημήτρης Κοροντζής-ηλεκτρική κιθάρα, Marc Buronfosse-ηλεκτρικό μπάσο και Arnaud Biscay-τύμπανα), θα ερμηνεύσει πρωτότυπη μουσική του Ελληνο-γάλλου συνθέτη Stephane Tsapis, ο οποίος θα αναλάβει και τη μουσική διεύθυνση του συνόλου.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των εισιτηρίων, θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου στη χρηματοδότηση ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού προγράμματος για τα παιδιά των προσφύγων, για το οποίο θα υπάρχει τακτική ενημέρωση των δωρητών από το Flux Laboratory.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, το Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών Metallon της Κ.Ο.Α. και ο Stephane Tsapis θα επισκεφτούν το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Λαυρίου για να πραγματοποιήσουν μουσικό εργαστήρι για τα παιδιά (εργαστήρι γνωριμίας με τα μουσικά όργανα και τα διαφορετικά μουσικά είδη). Την ίδια ημέρα, το σύνολο των φιλοξενούμενων του Κέντρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον «Μετανάστη» του Τσάρλυ Τσάπλιν με τη μουσική συνοδεία του Κουιντέτου Metallon της Κ.Ο.Α., στο φιλόξενο χώρο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, ο οποίος ευγενώς παραχωρήθηκε για την εκδήλωση αυτή από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στιγμές αυτής της ολοήμερης συνάντησης θα λάβουν τη μορφή ενός ολιγόλεπτου ντοκιμαντέρ, της Ελληνοελβετίδας Δάφνης Μπενγκόα, το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό στην εκδήλωση της 27ης Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

«The Immigrant» Project, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 20€ και 40€. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα και Ομήρου 8, Αθήνα, τηλ. 210  7282333
(Ομαδικές Κρατήσεις, τηλ. 210 7282367), www.megaron.gr