Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει την πρωτότυπη μουσική Γκότφρηντ Χούπερτς για την ταινία την Κυριακή 15 Ιανουαρίου

Με ένα σημαδιακό έργο, το soundtrack που συνέθεσε ο Γκότφρηντ Χούπερτς για το δυστοπικό αριστούργημα του Φριτς Λανγκ «Metropolis» που έκανε πρεμιέρα το 1927 στο Βερολίνο, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ανανεώνει το ραντεβού της με το κοινό το 2017.

Το έργο του Χούπερτς θα παρουσιαστεί ολόκληρο, χωρίς τις περικοπές που προέκυψαν από το «ψαλίδι» 25 λεπτών που επέβαλαν οι παραγωγοί στον σκηνοθέτη. Σε συνεργασία με το European Film Philarmonic Institute και υπό την διεύθυνση του μαιτρ της διεύθυνσης κινηματογραφικής μουσικής Φρανκ Στρόμπελ, η ορχήστρα θα ντύσει μουσικά την προβολή της αποκατεστημένης ολοκληρωμένης κόπιας  της ταινίας ορόσημο για την ιστορία του κινηματογράφου που αναγνωρίζεται σήμερα από την Ουνέσκο ως έργο Παγκόσμιας Μνήμης.

Η υπόθεση της «Metropolis»:

Η δυστοπική, φουτουριστική Μητρόπολη είναι ένας επίγειος παράδεισος μόνον για λίγους, εύπορους και βέβαια για τον Κυβερνήτη της, Γιο Φρέντερσεν, που διοικεί την πόλη από το πολυτελές γραφείο του στην κορυφή ενός ουρανοξύστη, ενώ σε αντιδιαστολή, στα τρίσβαθα της γης, στρατιές εργατών που δε βλέπουν ποτέ το φως του ήλιου, χειρίζονται τις μηχανές, ώστε όλα να λειτουργούν άψογα υπέρ των λίγων προνομιούχων. Όλα θα αλλάξουν όταν ο καλομαθημένος γιος του Φρέντερσεν, ο Φρέντερ, ερωτεύεται τη Μαρία, κόρη εργάτη και επαναστάτρια. Ο Κυβερνήτης εξοργισμένος με τον γιό του ζητά από τον ιδιόρρυθμο επιστήμονα Ρότβανγκ να φτιάξει ένα ρομπότ που θα έχει τη μορφή της Μαρίας. Και πράγματι το ρομπότ-κλώνος της Μαρίας θα παρασύρει τους εργάτες σε απερίσκεπτες πράξεις, που θα τις πληρώσουν ακριβά, μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια, τα πλήθη των εργατών να επαναστατήσουν και η «Μητρόπολη» να αλλάξει για πάντα…

Η περιπέτεια μιας «Metropolis»:

Το 1923 ο Φριτς Λανγκ, με μία σειρά μεγάλων επιτυχιών ήδη στο ενεργητικό του («Dr. Mabuse», «Nibelungen») και πολύτιμος συνεργάτης  των περίφημων γερμανικών στούντιο UFA, ξεκίνησε να δουλεύει μαζί με τη συγγραφέα, ηθοποιό, σταθερή συν-σεναριογράφο και σύζυγό του, Thea von Harbou, πάνω σε ένα σενάριο για μια φουτουριστική πόλη. Ένα χρόνο αργότερο το ταξίδι που έκανε στη Νέα Υόρκη μαζί με τον παραγωγό του Έριχ Πόμερ, προκειμένου να παραστούν στην αμερικανική πρεμιέρα της νέας του ταινίας, «Οι ιππότες της ομίχλης», τον επηρέασε καθοριστικά: Η εικόνα της Νέας Υόρκης με τους ουρανοξύστες της, μορφοποίησε ουσιαστικά την ιδέα για το «Metropolis» και τροφοδότησε τη φιλοδοξία για την πραγματοποίηση μίας ταινίας χολιγουντιανών διαστάσεων. Και πράγματι η παραγωγή πλουσιότατη -παρά την οικονομική κρίση που μάστιζε τότε τη Γερμανία-, με πρωτοποριακά εφέ για την εποχή, στοίχισε τελικά 5 εκατομμύρια μάρκα.  

Η πρεμιέρα της ταινίας που διαρκούσε αρχικώς 153 λεπτά, έγινε στις 10 Ιανουαρίου του 1927. Όμως, οι παραγωγοί σκέφτηκαν ότι μια μικρότερη σε διάρκεια εκδοχή της ταινίας θα ήταν εμπορικότερη κι έτσι το «Metropolis» ξαναπέρασε από μοντάζ για να βγει κατά ένα 25λεπτο μικρότερο..

Τα επόμενα χρόνια η αρχική εκδοχή της ταινίας έγινε ένας κινηματογραφικός θρύλος που κινητοποίησε ένα κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Αυτό μέχρι το 2008 που επιτέλους εντοπίστηκε μια πολύτιμη κόπια της αρχικής ταινίας στο Museo del Cine της Αργεντινής όπου είχε καταλήξει από το ιδιωτικό αρχείο ενός Αργεντινού συλλέκτη…

Μια ομάδα ειδικών από τη γερμανική ταινιοθήκη του Βερολίνου (Friedrich-Wilhelm-Murnau-Stiftung) συνδύασε το, εν τω μεταξύ ψηφιακά αποκατεστημένο υλικό της ταινίας, με την κόπια της Αργεντινής. Σημαντικότατη βοήθεια για τη σωστή τοποθέτηση των νεοαποκτηθέντων σκηνών μέσα στο «σώμα» της ταινίας, τους προσέφεραν οι παρτιτούρες του Χούπερτς!

Το Φεβρουάριο του 2010 έγινε η πρεμιέρα της αποκατεστημένης ταινίας στο Friedrichstadt-Palast του Βερολίνου με  τη συνοδεία της Ραδιοφωνικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας της πόλης που έπαιξε την αυθεντική μουσική του Χούπερτς.

Metropolis, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ώρα 19:30. Τιμές εισιτηρίων: 25€ (Διακ.), 15€ (Ζώνη Α), 10€ (Ζώνη Β+Γ), 5€ (εκπτωτικό). Πληροφορίες: Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τηλ. 210 7257601-3, www.koa.gr. Προπώληση εισιτηρίων: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τηλ. 210 7282333