Μια ακόμα έκπληξη μας επιφυλάσσει η Εναλλακτική Σκηνή της Ε.Λ.Σ. την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της στο νέο σπίτι της: Την ολοκαίνουργια παραγωγή του «Μικάδου» των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν, της κορυφαίας κωμικής όπερας που αποτέλεσε στη συνέχεια πηγή έμπνευσης για τα μιούζικαλ των Τζωρτζ και Άιρα Γκέρσουιν.

Τοποθετημένη σε «αόριστο» χρόνο σε μια φανταστική Ιαπωνία, η όπερα των Γκίλμπερτ και Σάλλιβαν εντάσσεται στην μακριά λίστα των λυρικών έργων με εξωτικό θέμα, που έδωσαν στους δημιουργούς τους την ευκαιρία να σχολιάσουν τα κακώς κείμενα της εποχής τους από απόσταση «ασφαλείας».

Ποιος ο «Μικάδος»;
Ο Μικάδος είναι ο Μεγάλος Αυτοκράτορας που διαφεντεύει τη μαγική πολιτεία του Τιτιπού όπου πολιτικά σκάνδαλα, η κατάχρηση εξουσίας, το έλλειμμα δημοκρατίας και ο πουριτανισμός έχουν καταστήσει τη ζωή των πολιτών αβίωτη. Στο Τιτιπού οι βουλευτές αυτοανακηρύσσονταν σε «άρχοντες των πάντων» και το φλερτ απαγορεύεται επί ποινή θανάτου. Το ότι κάποια στιγμή ο τελευταίος καταδικασθείς διορίζεται και δήμιος μπλοκάρει τη ρουτίνα των εκτελέσεων και δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την κωμωδία.

Ο λιμπρετίστας Ουίλλιαμ Σβενκ Γκίλμπερτ φέρεται να εμπνεύστηκε το θέμα του έργου από ένα γιαπωνέζικο σπαθί που είδε αναρτημένο σε μια δημόσια βιβλιοθήκη. Την εποχή εκείνη, θίασοι από την Ιαπωνία έκαναν περιοδεία στο Λονδίνο, συμβάλλοντας στη διάδοση του εξεζητημένου οριενταλισμού που είχε ξετρελάνει το βρετανικό κοινό.

Το έργο σημείωσε τεράστια επιτυχία ήδη από τον πρώτο χρόνο παρουσίασης του το 1885 (περίπου 150 θίασοι σε όλο τον κόσμο είχαν εντάξει τον Μικάδο στο ρεπερτόριό τους μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς) και παραμένει ένα από τα δημοφιλέστερα έργα μουσικού θεάτρου όλων των εποχών.

Η όπερα ανεβαίνει σε συμπαραγωγή με την Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μία από τις πιο δραστήριες ομάδες των τελευταίων ετών, σε μουσική διεύθυνση – ενορχήστρωση Μιχάλη Παπαπέτρου και σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Την απόδοση του λιμπρέτου έκαναν ο Γιώργος Τσακνιάς (πεζά μέρη) και η  Κατερίνα Σχινά (μελοποιημένα μέρη). 

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μουσική διεύθυνση-ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Απόδοση-διασκευή: Γιώργος Τσακνιάς
Απόδοση στίχων: Κατερίνα Σχινά
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Διανομή:
Μικάδος: Μάριος Σαραντίδης
Νάνκι-Που: Θάνος Λέκκας 
Κο-Κο: Δημήτρης Ναλμπάντης
Που-Μπα: Νίκος Σπανάτης 
Κατίσα: Αναστασία Κότσαλη
Γιαμ-Γιαμ: Λητώ Μεσσήνη
Πίτι-Σινγκ: Λυδία Αγγελοπούλου 
Πιπ-Μπο: Βαρβάρα Μπιζά

Μουσικοί: Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γκουίντο ντε Φλάβις (σαξόφωνο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι), Χάρης Παζαρούλης (κοντραμπάσο), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Βαγγέλης Στεφανόπουλος (πιάνο/πλήκτρα)

Ο μικάδος, Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 20:30. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 15, 20 ευρώ, φοιτητικό - παιδικό 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κ.Π.Ι.Σ.Ν., τηλ. 213 0885700, στα καταστήματα Public και στα http://tickets.public.gr/, www.ticketservices.gr, www.nationalopera.gr