Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Έλληνα καθηγητή Μερκούρη Καναντζίδη ανακάλυψαν ένα υλικό που καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ στη μετατροπή της διαφεύγουσας θερμότητας σε ενέργεια.  
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η εφεύρεσή τους θα κατακτήσει μια θέση στην αγορά «καθαρής» ενέργειας.  
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, το πρωτοποριακό υλικό επιτυγχάνει την υψηλότερη αποδοτικότητα στην απορρόφηση της θερμότητας από μια πηγή και στην μετατροπή της σε ενέργεια.  

Αναλυτικότερα το 15 με 20% της θερμότητας που εξαφανίζεται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων και τις καμινάδες των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ή των εργοστασίων θα μπορούσε, με τα κατάλληλα μέσα, να ανακτηθεί με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας.  

Πρόκειται για έναν ημιαγωγό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της διαστημικής αποστολής Απόλλων, για τον εφοδιασμό των αστροναυτών με μια ανανεώσιμη, θερμοηλεκτρική πηγή ενέργειας.  

Ο Δρ. Μερκούρης Καναντζίδης, καθηγητής χημείας στο πανεπιστήμιο «Northwestern» στο Σικάγο και επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές να ανακτήσουμε διαφεύγουσα θερμότητα και να τη μετατρέψουμε σε ενέργεια».