Ένας άνδρας, που είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο στη Σουηδία, κατάφερε να ξεγελάσει τους δεσμοφύλακες σουηδικής φυλακής, αναθέτοντας σε φίλο του να εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.
Η ταυτότητα του «ψεύτικου» κρατούμενου αποκαλύφθηκε όταν αυτός αφέθηκε ελεύθερος και τέθηκε υπό αστυνομική επιτήρηση και αφού είχε ήδη εκτίσει τα δύο τρίτα της ποινής του πραγματικού κατάδικου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελίζαμπεθ Λάγκερ, αξιωματούχου της Υπηρεσίας Φυλακών και Επιτήρησης της Σουηδίας, το περιστατικό σημειώθηκε το 2008 ή το 2009.

Η ίδια, σύμφωνα με το in.gr, ανακοίνωσε ότι ο ψεύτικος κρατούμενος ήρθε για να εκτίσει την ποινή με πλαστό δίπλωμα αυτοκινήτου που είχε το όνομα του λαθρέμπορου, αλλά τη φωτογραφία του φίλου του.

Νωρίτερα το 2012 εκδόθηκε διεθνές ένταλμα για τη σύλληψη του πραγματικού κατάδικου, αλλά η Ελ.Λάγκερ αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί χρειάστηκαν τρία χρόνια από την αλλαγή των κρατουμένων μέχρι να εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης.

Ο πραγματικός κατάδικος δεν εξέτισε ποτέ την ποινή του και σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης κατέφυγε στην Ασία, ενώ έδωσε χρήματα στον ψεύτικο κρατούμενο για την... εξυπηρέτησή του.