Αν ήταν κοριτσάκι σίγουρα το γεγονός ότι στο ροζ δωματιάκι της θα υπήρχαν 6.000 κούκλες Barbie δεν θα προκαλούσε έκπληξη, αν όχι μόνο για την ποσότητα. Ωστόσο, οι χιλιάδες κούκλες δεν ανήκουν σε κάποια κοπέλα, αλλά σε έναν 33χρονο κύριο, ονόματι Τζιαν Γιανγκ από τη Σιγκαπούρη

Στο άσπρο γκρι σπίτι του τίποτα δεν προδίδει ότι στο εσωτερικό του υπάρχει ένα δωμάτιο σε ροζ χρώμα και φιλοξενεί περισσότερες από 6.000 κούκλες Barbie.

Ο 33χρονος που αγαπά μεν τη μινιμαλιστική διακόσμηση, ωστόσο οι Barbie και άλλες κούκλες διαφόρων ειδών καλύπτουν τρεις πλευρές του κυρίως δωματίου και τα ράφια ξεχειλίζουν.

«Το είδος μου είναι περίεργο», παραδέχθηκε ο Γιανγκ στο Reuters. «Όταν με συναντά κανείς έξω από εδώ, δεν είμαι τέτοιος τύπος. Δεν είμαι κάποιος που μπορεί κανείς να φανταστεί ότι συλλέγει κούκλες», συνέχισε.

Ο Γιανγκ έχει και επαγγελματικό ενδιαφέρον για τα παιχνίδια και τις μάρκες, καθότι είναι διευθυντής στρατηγικής στον όμιλο Omicom Media Group. Αλλά τη συλλογή του από κούκλες Barbie την ξεκίνησε σε ηλικία 13 ετών, όταν αγόρασε την «Great Shape» , με τιρκουάζ αμφίεση γυμναστικής.

«Πριν μάθω οτιδήποτε για τις κοινωνικές νόρμες, ήμουν ένα αγόρι που το είδε αυτό στην τηλεόραση, του άρεσε και δεν του επέτρεψαν να έχει κάτι τέτοιο. Όταν μεγάλωσα, το επέτρεψα ο ίδιος στον εαυτό μου και τότε άρχισα να παρέχω την ελευθερία σε μένα να αγοράζω ότι ήθελα», πρόσθεσε ο Γιανγκ.

Το ενδιαφέρον του για τη συλλογή αυτή που ξεκίνησε στην εφηβεία, του έγινε «εμμονή» την οποία στη συνέχεια έγινε αποδεκτή από την οικογένειά του και έλαβε την στήριξη των φίλων του.

Ο αυτοαποκαλούμενος «μανιακός παιχνιδιών» έχει ξοδέψει τουλάχιστον 392.000 δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια για τη συλλογή του, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο κούκλες Barbie, αλλά και Bratz και άλλες.

Η Barbie, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1959 με μαγιό - ζέβρα, πούλησε πάνω από 1 εκατομμύριο κούκλες. Αλλά για τη Mattel, τον κολοσσό που κατασκεύασε την κούκλα, οι πωλήσεις έπεσαν κατά 12% από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο 2013.

Οι πιο παλιές Barbie στη συλλογή του Γιανγκ χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, συμπεριλαμβανομένης μίας με στολή νοσοκόμας και γυαλιά πεταλουδέ.

Ωστόσο το μεγαλύτερο πάθος του 33χρονου συλλέκτη είναι με τις εποχές και το στυλ, όπου συγκαταλέγονται δεκάδες κούκλες Barbie με εθνικές φορεσιές και εκδόσεις όπως προσομειώσεις των Γκρέις Κέλι, Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, Κάρολ Μπάρνετ και Ελίζαμπεθ Τέιλορ.

Η πιο σπάνια που διαθέτει η συλλογή του είναι ένα μοντέλο που πουλήθηκε μόνο στις μπουτίκ με τη φίρμα Comme des Garcons fashion label.