Μία μεγάλη έκπληξη περίμενε την 38χρονη Σάρα Κόλγουιλ το πρωί της 7ης Μαρτίου 2010 όταν άκουσε... την φωνή της. Η 38χρονη Σάρα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι η τοπική προφορά της είχε εξαφανιστεί και αντί για αγγλικά μιλούσε κινέζικα! 

Σύμφωνα με άρθρο της Daily Mail, η Σάρα έμαθε σύντομα ότι ανήκει σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν διαγνωστεί με το Σύνδρομο ξενικής προφοράς, μια πάθηση τόσο σπάνια που από το 1941 έως το 2012 έχουν καταγραφεί μόλις 61 περιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο!

«Σκαλίζοντας» το παρελθόν, η 38χρονη θυμάται ότι λίγο πριν «χάσει» τη φωνή της είχε υποφέρει από ένα πολύ δυνατό πονοκέφαλο. Τώρα η Σάρα πρωταγωνιστεί σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC το οποίο προβάλλει την ιδιαίτερη περίπτωσή της και τον αγώνα που δίνει η Σάρα για να ακούσει ξανά τη βρετανική προφορά να βγαίνει από τα χείλη της. 

Η ίδια λέει ότι ο κόσμος νομίζει πως είναι αλλοδαπή αλλά στη συνέχεια ξαφνιάζεται και προσπαθεί να καταλάβει τι της συμβαίνει. Mάλιστα, λέει ότι η προφορά της έχει αρχίσει πάλι να αλλάζει και πλέον όταν μιλά ακούγεται περισσότερο με κάποια γυναίκα από την ανατολική Ευρώπη

Ωστόσο, για τους γιατρούς και τους επιστήμονες που προσπαθούν να τη βοηθήσουν, η ασθένειά της παραμένει ένα μυστήριο και μέχρι σήμερα έχουν μόνο ένα στοιχείο-κλειδί: τις ημικρανίες από τις οποίες υποφέρει συχνά η Σάρα. 

Το γεγονός αυτό τους κάνει να πιστεύουν ότι το Σύνδρομο από το οποίοι πάσχει η γυναίκα σχετίζεται με κάποιου είδους νευρολογική, εγκεφαλική βλάβη.