Μέσα στον πρώτο μήνα νόμιμης διάθεσης της μαριχουάνας στο Κολοράντο, τα δημόσια ταμεία γέμισαν με συνολικά 3,5 εκατ. δολάρια. Τα πρώτα στοιχεία για τα, εντός των προσδοκιών, φορολογικά έσοδα έχουν αναζωπυρώσει τη συζήτηση για το πώς θα διατεθούν τα επιπλέον κεφάλαια.

Η μαριχουάνα άρχισε νόμιμα να διατίθεται εμπορικά στο Κολοράντο με το ξεκίνημα του 2014. O φόρος πώλησης βρίσκεται στο 12,9% και ο επιπλέον ειδικός φόρος στο 15%, οι οποίοι έφεραν στα δημόσια ταμεία του Κολοράντο 2 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο.

Μαζί με τις άδειες και τις προσόδους από το ήδη υπάρχον πλαίσιο διάθεσης της μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς, τα έσοδα ανέβηκαν σε 3,5 εκατ. δολάρια. Η καρδιά του εμπορίου είναι στο Ντένβερ, όπου και βρίσκονται οι περισσότερες επιχειρήσεις του «κλάδου».

Συγκριτικά, τα έσοδα από τον ειδικό φόρο στα αλκοολούχα ποτά τον περυσινό Ιανουάριο (δεν υπάρχουν ακόμη πλήρη στοιχεία για φέτος) ήταν στα 2,7 εκατ. δολάρια. 

Το Κολοράντο πλέον έχει περάσει από τη συζήτηση του εάν έπρεπε να νομιμοποιηθεί η μαριχουάνα στο πώς θα αξιοποιηθούν τα νέα φορολογικά έσοδα από τη διάθεσή της. 

Ο κυβερνήτης έχει καταρτίσει πρόταση 134 εκατ. δολαρίων για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα νέα κεφάλαια, στην οποία περιλαμβάνεται και εκστρατεία ενημέρωσης σε εφήβους για τους κινδύνους της χρήσης ναρκωτικών. Η αστυνομία ζητά επίσης μεγαλύτερο μερίδιο από τις προσόδους.