Παυσίπονα τα οποία βασίζονται στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δηλητήριο των θαλάσσιων «αρπακτικών» σαλιγκαριών Cone ανέπτυξε μία ομάδα Αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή David Craik, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία, η πρωτεΐνη αυτή θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την ανάπτυξη μιας ολόκληρης νέας κατηγορίας φαρμάκων, η οποία θα είναι ικανή να ανακουφίζει  ακόμη και τις πιο σοβαρές μορφές χρόνιου πόνου, που σήμερα είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Τα συγκεκριμένα σαλιγκάρια, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε ζεστές θάλασσες, τροπικών κλιμάτων, χρησιμοποιούν το δηλητήριο που έχουν για να προκαλέσουν παράλυση στα θύματά τους. Το υγρό που εκκρίνουν, περιέχει εκατοντάδες πρωτεΐνες, γνωστές ως κωνωτοξίνες, οι οποίες φαίνεται να έχουν αναλγητική επίδραση στον άνθρωπο.

Ωστόσο, το υπάρχον φάρμακο πρέπει να εφαρμόζεται στη σπονδυλική στήλη για να δράσει. Έτσι, οι ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη μίας νέας φόρμουλας που θα λαμβάνεται από το στόμα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρενέργειες, καθώς δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, οι επιστήμονες όμως θεωρούν πως πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο.

«Δρα με ένα τελείως διαφορετικό μηχανισμό από εκείνον της μορφίνης, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι, έχει πολύ μικρές πιθανότητες να έχει παρενέργειες όμοιες με το εν λόγω φάρμακο. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της κωνωτοξίνης», εξηγούν.