Σεισμοί, τσουνάμι,καταιγίδες και κυκλώνες χτυπούν κατά καιρούς συγκεκριμένους τόπους τους οποίους «επισκέπτονται» συχνά. 

Οι πιο «επιρρεπείς» στις φυσικές καταστροφές πόλεις σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι και οι δέκα πιο επικίνδυνες.

 

Η πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, είναι μια πόλη στην οποία συχνά γίνονται σεισμοί μεγάλων μεγεθών και ιδιαίτερα καταστροφικοί. Στην πόλη ζουν 13,6 εκατομμύρια άνθρωποι

Για τον ίδιο λόγο, ένατη στην κατάταξη με τις πιο επικίνδυνες πόλεις είναι το Λος Άντζελες των ΗΠΑ: εκτεθιμένη σε καταστροφικούς σεισμούς αλλά λόγω θέσης απίθανο να πληγεί από ένα μεγάλο τσουνάμι.

 

Η Σανγκάη είναι η πόλη... της πλημμύρας. Περίπου 11 εκατομμύρια κάτοικοι ζουν ανάμεσα σε ποτάμια που συχνά ξεχειλίζουν.

Συχνές πλημμύρες αντιμετωπίζουν και οι πολίτες της Καλκούτας, στην Ινδία. Ταυτόχρονα απειλείται από συχνούς κυκλώνες ενώ οι κάτοικοι θεωρείται ότι βρίσκονται μονίμως εκτεθιμένοι στην απειλή ενός καταστροφικού τσουνάμι.

Η Ναγκόγια της Ιαπωνίας, μια πόλη που «κάθεται» στον Ειρηνικό Ωκεανό και εντάσσεται σε μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη απειλείται διαρκώς από παλιρροϊκά κύματα που προκαλούνται από τεραστίων μεγεθών δονήσεις που γίνονται στο βυθό της θάλασσας.

Το 40% της Τζακάρτα, βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι  μια ισχυρή σεισμική δόνηση μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά καταστροφική για τους 17 εκατομμύρια κατοίκους της πρωτεύουσας της Ινδονησίας.

Οι μνήμες από το μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε το Κόμπε, το 1995, δεν έχουν σβήσει. Η Ιαπωνική πόλη «χορεύει» ασταμάτητα στο ρυθμό των Ρίχτερ. Οι 14,6 εκατομμύρια πολίτες ζουν κυριολεκτικά πάνω σε ένα επικίνδυνο ρήγμα, που καθιστά τη ζωή την πόλη τους... ριψοκίνδυνη.


Στο Δέλτα του Κίτρινου Ποταμού έχουν χτιστεί το Χονγκ Κονγκ, η Ντογκουάν, το Μακάου και άλλες πόλεις που «φιλοξενούν» συνολικά 42 εκατομμύρια ανθρώπους. Το οικονομικό «διαμάντι» της Κίνας βρίσκεται στο σημείο που απειλείται από όλες τις φυσικές καταστροφές: σεισμούς, τυφώνες, πλημμύρες.


Τα ίδια φαινόμενα απειλούν και τη Μανίλα, οι κάτοικοι της οποίας έχουν να «παλέψουν», επιπλέον, με τους θυελλώδεις ανέμους που συχνά καταστρέφου τα πάντα στο πέρασμά τους.

Η Ιαπωνική πρωτεύουσα κατέχει την πρώτη θέση στις πιο επικίνδυνες πόλεις του πλανήτη. Με 37 εκατομμύρια κατοίκους, το Τόκιο απειλείται από σεισμούς, τσουνάμι, τυφώνες και πλημμύρες. Τα προάστιά του, χτισμένα στις όχθες του Ειρηνικού Ωκεανού, αντιμετωπίζουν καθημερινά την απειλή μιας πολύνεκρης φυσικής καταστροφής.