Ψηφοδέλτια... τζόκερ στην Ινδία

Ψηφοδέλτια... τζόκερ στην Ινδία

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα από την άποψη που θεωρεί τέχνη την πολιτική, δύο Ινδοί υποψήφιοι στις πολυήμερες βουλευτικές εκλογές είπαν να την κάνουν τυχερό παιχνίδι: Σε περιφέρεια στο δυτικό τμήμα της χώρας, οι πραγματικοί υποψήφιοι είναι μόνο δύο, αλλά στο ψηφοδέλτιο τα ονόματα είναι πέντε και έχουν παγίδες.

Η περιφέρεια Μαβάλ στην δυτική επαρχία του Μαχαράστρα εκλέγει έναν βουλευτή. Στις κάλπες, που μένουν ανοικτές για αρκετές ημέρες, καλούνται οι 1,9 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι του Μαβάλ.

Ο πρώτος υποψήφιος για την έδρα είναι ο Σριράνγκ Μπάρνε (του κόμματος Σιβ Σενά, συμμάχου του φαβορί για τη νίκη BJP) και ο δεύτερος ο Λαχμάν Τζαγκτάπ (του κόμματος PWP, συμμάχου του νυν κυβερνώντος Κόμματος του Κογκρέσου).

Εκτός από αυτούς τους δύο πραγματικούς υποψηφίους, στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν άλλοι τρεις εικονικοί υποψήφιοι: Άλλος ένας Σριράνγκ Μπάρνε και άλλοι δύο Λαχμάν Τζαγκτάπ. 

Οι πραγματικοί υποψήφιοι φαίνεται ότι καταχώρισαν στις εκλογικές αρχές ψεύτικες υποψηφιότητες με το όνομα του αντιπάλου, ώστε να μπερδέψουν ο καθένας τους υποστηρικτές του άλλου και έτσι να διασπείρουν τις ψήφους.

Η λύση του κουίζ βρίσκεται στη λεπτομέρεια, την οποία πάντως δεν προσέχουν όλοι. Για να εξυπηρετούνται οι αναλφάβητοι, δίπλα στο όνομα κάθε υποψηφίου υπάρχει ένα μοναδικό σήμα -στην προκειμένη περίπτωση, ο αληθινός Μπάρνε έχει σήμα ένα τόξο με βέλος, ενώ ο ψεύτικός έχει μόνο βέλος. Ο Τζαγκτάπ έχει σήμα ένα ποτήρι τσαγιού που είναι εμφανώς διαφορετικό από τα δύο ποτήρια των «κλώνων» Τζαγκτάπ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο