Βρετανός καθηγητής Πληροφορικής και Δημιουργικών Τεχνολογιών δηλώνει μετά βεβαιότητας ότι ο δρόμος για την κατανόηση της γλώσσας των εξωγήινων δεν περνάει μέσα από τα λεξικά, αλλά μέσα από τα μαθηματικά.

Ο Βρετανός επιστήμονας Τζον Έλιοτ, με σπουδές στην τεχνητή νοημοσύνη και την αναζήτηση εξωγήινης νοημοσύνης, ειδικεύτηκε στην επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. «Στόχος μου ήταν να κατανοήσω τη δομή της γλώσσας, έτσι ώστε να την κατανοήσει και ένας υπολογιστής» εξηγεί ο δρ Ελιοτ.

Μελέτησε λεπτομερώς εξήντα διαφορετικές γλώσσες και αφού ανέλυσε τη δομή και τη συχνότητα συγκεκριμένων λέξεων, δημιούργησε αλγόριθμους που όταν τους εφάρμοσε σε διαφορετικές γλώσσες, αποκαλύφθηκαν οι ομοιότητές τους.

«Με τον τρόπο αυτό κατάφερα να δημιουργήσω μια εικόνα της κοινής δομής της ανθρώπινης γλώσσας» λέει ο Βρετανός επιστήμονας, υποστηρίζοντας ότι οι ήχοι, οι λέξεις και τα σύμβολα που χρησιμοποιούνται στους διάφορους πολιτισμούς αποτελούν ουσιαστικά μια συγκάλυψη της υποκείμενης κοινής δομής που υπάρχει σε όλες τις γλώσσες.

«Ετσι λοιπόν, αν κάποια μέρα λάβουμε ένα εξωγήινο μήνυμα, θα πρέπει απλώς να το αναλύσουμε μέσω του ίδιου προγράμματος για να βρούμε τη δομή του και, αν φέρει κάποια πληροφορία, να την αποκωδικοποιήσουμε» καταλήγει ο δρ Ελιοτ.