Σχεδόν 1.500 χωριά βυθίστηκαν από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή των Ιμαλαΐων στο βόρειο τμήμα της Ινδίας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 ανθρώπους και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκληθεί κατολισθήσεις και πλημμύρες και σε πολλές περιοχές του Νεπάλ, όπου τουλάχιστον 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη Πέμπτη. 

Χιλιάδες άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι σε χωριά εννέα περιοχών του ινδικού κρατιδίου Ουτάρ Πραντές, όπου η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη εξ αιτίας και της υπερχείλισης φραγμάτων στο γειτονικό Νεπάλ. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι παρασύρθηκαν από χείμαρρους στην περιοχή Μπαχράχ του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές ενώ άλλοι έξι έχασαν τη ζωή τους όταν η βάρκα τους ανατράπηκε στο υπερχειλισμένο ποταμό Ραπτί. 

«Η κατάσταση με τις πλημμύρες προέκυψε μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις στο Νεπάλ, που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμών που πηγάζουν από την περιοχή των Ιμαλαΐων και του Θιβέτ» δήλωσε ο Αλόκ Ρανιάν κυβερνήτης του κρατιδίου Ουτάρ Πραντές. Τρία ελικόπτερα του στρατού έχουν αναπτυχθεί για να μεταφέρουν από αέρος τρόφιμα και νερό στους ανθρώπους που παραμένουν αβοήθητοι σε καταφύγια. 

Παράπλευρες απώλειες εξ αιτίων των πλημμύρων αναμένονται και στην τοπική οικονομία καθώς εγείρονται φόβοι για μεγάλες ζημιές στην καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, καθώς χιλιάδες στρέμμα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν κατακλυστεί από τα νερά.

TAGS